Home » D:News » Un laureat al Premiului Nobel ştia despre experimentul controversat al copiilor modificaţi genetic. ”Le rişti viaţa”

Un laureat al Premiului Nobel ştia despre experimentul controversat al copiilor modificaţi genetic. ”Le rişti viaţa”

Un laureat al Premiului Nobel ştia despre experimentul controversat al copiilor modificaţi genetic. ”Le rişti viaţa”
Publicat: 31.01.2019
He Jiankui, controversatul cercetător chinez care a creat primele gemene modificate genetic, ar fi fost sfătuit de un cercetător important cu câteva luni înainte ca experimentul să devină public.

Deşi câştigătorul premiului Nobel pentru Medicină din 2006, Craig Mello (profesor al Universităţii din Massachusetts) l-a avertizat pe He că experimentele sale sunt neetice, conform emailurilor obţinute de Associated Press, Mello nu a făcut publice practicile cercetătorului chinez.

Acesta a continuat să ofere sfaturi companiei lui He până când informaţiile despre experimentul controversat au devenit publice, scrie Futurism. Cercetătorul chinez i-a trimis lui Mello în aprilie 2018 un email în care îl anunţa despre succesul primei sarcini. Emailul avea la subiect exclamaţia „Succes!”.

În emailul trimis de Mello lui He, el i-a spus despre îngrijorările sale privind etica studiului şi l-a rugat să nu mai continue discuţia cu el. „Sunt bucuros pentru tine, dar aş prefera să nu fiu implicat în acest lucru”, îi scria Mello, conform AP. „Rişti viaţa copiilor pe care îi modifici genetic. Chiar nu înţeleg de ce faci asta. Le doresc pacienţilor tăi mult noroc şi o sarcină sănătoasă”, mai scria Mello în email.

După ce experimentul privind gemenele editate genetic a devenit public, He a primit reacţii negative din partea comunităţii ştiinţifice. Recent, a fost făcut public faptul că acesta a falsificat evaluarea etică, a fost dat afară de la univeristatea la care lucra şi ar fi păzit de către gărzi înarmate.

Într-un alt email obţinut de AP, Mello părea că anticipează această reacţie a comunităţii ştiinţifice. El îi spunea lui He că îşi asumă un risc major  şi nu vrea ca opinia publică să creadă că el aprobă acest experiment.

„Cred că îţi asumi un risc mare şi nu vreau ca cineva să creadă că am aprobat ce faci tu”, a scris Mello.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Blestemul sau binecuvantarea organismelor modificate genetic

Premieră mondială! Gene modificate printr-o metodă revoluţionară, testate pe oameni

Reuşită revoluţionară? Cercetătorii chinezi susţin că au creat primii nou-născuţi modificaţi genetic

Chinezii nu se mai opresc din editarea genetică. Au clonat cinci maimuţe modificate genetic pentru a fi bolnave

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase