Home » D:News » Secretarul general NATO: ”Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul de descurajare a armelor nucleare”

Secretarul general NATO: ”Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul de descurajare a armelor nucleare”

Secretarul general NATO: ”Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul de descurajare a armelor nucleare”
Publicat: 01.02.2019
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat, într-o declaraţie comună că preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, că „trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul de descurajare a armelor nucleare”, într-un context în care Rusia a dezvoltat o nouă rachetă care încalcă Tratatul INF.
„Domnul Iohannis şi cu mine am discutat de asemenea şi Tratatul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare – n.r.). Rusia a scos la iveală un nou tip de rachetă care încalcă Tratatul. Este vorba de SSC-8 (racheta Novator 9M729 – n.r.). Are capacitate nucleară. Este dificil de depistat. Poate ajunge în oraşele europene. La întâlnirea din decembrie a miniştrilor de externe NATO, Statele Unite, care sprijină toţi aliaţii, au anunţat că vor da Rusiei 60 de zile la dispoziţie pentru a respecta cerinţele Tratatului. Aceste 60 de zile expiră în 2 zile. Din nefericire, constatăm că nu există niciun semn de progres în această direcţie. Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul de descurajare a armelor nucleare. Trebuie deja să ne gândim la consecinţe. NATO trebuie să menţină un element de descurajare precum şi apărare credibil şi puternic. Trebuie să avem în vedere şi noi iniţiative pentru că o nouă cursă a înarmărilor nu ar fi în interesul nimănui”, a notat Jens Stoltenberg.
 
Afirmaţia secretarului general al NATO vine în condiţiile în care Rusia şi Statele Unite nu au reuşit să ajungă la un acord privind menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), precizat joi ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, potrivit agenţiei de ştiri Reuters care a citat presa rusă.
 
Eşecul eforturilor de soluţionare a disputei ar putea duce la retragerea Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) începând de sâmbătă, 2 februarie, dacă oficialii de la Moscova nu acceptă să renunţe la un nou tip de rachetă de croazieră care poate transporta focoase nucleare, despre ca Washingtonul susţine că încalcă prevederile înţelegerii, scrie Mediafax.
 
Ruşii au refuzat să distrugă noua rachetă Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO) şi au precizat că aceasta respectă în totalitate prevederile acordului.
 
Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de atunci, Ronald Reagan, cu omologul său din URSS, Mihail Gorbaciov. Conform cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Donald Trump doreşte să renunţe la acest acord pentru că este constrânsă să nu dezvolte armament care ar descuraja China în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Având în vedere că această ţară nu este semnatară a Tratatului INF, a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.
 
Tratatul semnat de SUA şi Rusia are în vedere interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Administraţia americană susţine că Rusia a încălcat acest tratat, dar Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de SUA în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase