Home » D:News » De ce nu trebuie să duci copilul bolnav la creşă în plină epidemie de gripă

De ce nu trebuie să duci copilul bolnav la creşă în plină epidemie de gripă

De ce nu trebuie să duci copilul bolnav la creşă în plină epidemie de gripă
Publicat: 02.02.2019
Despre protejarea copiilor răciţi şi protejarea copiilor sănătoşi şi despre beneficiile frecventării unei creşe, am stat de vorbă cu Diana Lefter, inspector de specialitate şi director al centrului de îngrijire timpurie 0-3 ani Zebra Zou din Bucureşti.

Printre cele mai vulnerabile categorii în faţa complicaţiilor virusurilor gripale şi ale rinovirusurilor (responsabile de virozele respiratorii) sunt bebeluşii şi copiii mici. Cei care sunt deja integraţi în colectivitate şi anume la creşe şi grădiniţe au trecut deja diverse forme de răceală, spre disperarea părinţilor care de multe ori nu au cu cine să-i lase acasă atunci când sunt bolnavi. 

Iarna a fost marcată şi de inevitabila epidemie de gripă anul acesta. Dacă este bolnav, copilul nu trebuie dus la creşă, grădiniţă şi şcoală. În multe situaţii, un copil cu gripă sau cu diverse infecţii respiratorii îi poate contamina şi pe ceilalţi copii şi pe educatori. Mai mult, starea lui se poate înrăutăţi şi se poate alege şi cu alte virusuri sau bacterii (organismul fiind slăbit), astfel necesitând un tratament şi repaos îndelungat.

 

Îmbolnăvirile repetate sunt normale la debutul în creşă

CSÎD: Unii părinţi sunt debusolaţi de primele luni la creşă din cauza îmbolnăvirilor dese ale copiilor, un tribut adus astfel intrării în colectivitate dar şi dezvoltării imunităţii. Ce trebuie să ştie părinţii când înscriu copilul la creşă?
Diana Lefter: Este adevărat, problema îmbolnăvirilor repetate după intrarea în colectivitate este una destul de stringentă.
Părinţii trebuie să cunoască în primul rând faptul că primele luni de creşă aduc cu ele un nivel ridicat de stres asupra copilului. Apare angoasa de separare, poate pentru prima dată în cazul copiilor care nu au mai fost departe de părinţi până atunci. Trebuie să mai luăm în calcul şi faptul că ei intră în contact cu un mediu nou şi total necunoscut, toate acestea împreună cu faptul că imunitatea copilului la această vârstă nu este dezvoltatăpoate duce la îmbolnăviri repetate.
Încă de la început, părinţiii sunt informaţi despre posibilităţile de îmbolnăvire. Din experinţă proprie, părinţii care privesc cu relaxare şi încredere noua etapă pe care copilul  urmează să o parcurgă au copiii cu cele mai puţine îmbolnăviri. Asta mă duce cu gândul că şi emoţia părintelui este resimţită în mod activ de către copil şi aceasta poate accentua sau din contră aplana stările de stres ale copilului.

Citeşte continuarea pe CSÎD.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase