Home » D:News » Ursul care s-a plimbat mai multe zile prin Miercurea Ciuc va fi împuşcat

Ursul care s-a plimbat mai multe zile prin Miercurea Ciuc va fi împuşcat

Ursul care s-a plimbat mai multe zile prin Miercurea Ciuc va fi împuşcat
Publicat: 08.02.2019
Ursul care a fost zărit de trei ori în ultimele patru zile pe străzile din Miercurea Ciuc, chiar şi în apropierea spitalului, va fi împuşcat, a anunţat Garda de Mediu. Este vorba de un exemplar solitar, adult, care ar putea pune în pericol oamenii din zonă, potrivit acestora.

 Szep Robert, comisar general adjunct Garda Naţională de Mediu, a precizat că ordinul de extragere pentru ursul văzut, în ultimele zile, în preajma Spitalului de Urgenţă din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita a fost dat în cursul zilei de miercuri, transmite Mediafax.

„A fost dat ordinul de extragere a exemplarului care a fost văzut şi a produs daune în zona Spitalului de Urgenţă de la Miercurea Ciuc. A fost emis ordinul în decursul zilei de ieri (miercuri – n.r.). Solicitarea s-a făcut în decursul zilei de luni, deci s-a emis ordinul. Este un urs adult – un exemplar solitar adult, care a fost văzut de mai multe ori în zona Spitalului de Urgenţă şi a intrat şi în mai multe gospodării”, a declarat comisarul general adjunct Garda Naţională de Mediu.

Ursul a fost văzut de mai multe ori şi a intrat în mai multe gospodării, a mai spus el.

„Pericolul este iminent, gospodăriile se află la câţiva zeci de metri de Spitalul de Urgenţă, deci el ar putea să producă nişte probleme mult mai mari, adică ar pune în pericol chiar siguranţa locuitorilor sau a celor care vin la spital”, a explicat Szep Robert.

Comisarul general adjunct de la GNM a mai precizat că solicitarea pentru ordinul de extragere a făcut-o Asociaţia de Vânătoare, deoarece ea gestionează fondul de vânătoare de pe care ursul a intrat în intravilanul localităţii

„În continuare, autorizaţia de extragere o dă Agenţia pentru Protecţia Mediului. După ce se face extragerea, ei (cei de la Asociaţie – n.r.) trebuie să depună o documentaţie la Agenţie în care descriu condiţiile în care s-a produs extragerea şi să facă dovada că exemplarul extras este cel pentru care s-a dat ordinul”, a mai explicat Szep Robert.

Totuşi, acesta a mai spus că în zonă există o problemă cu urşii.

„Ursul care se obişnuieşte cu hrana uşoară procurată în intravilan sau în apropierea intravilanului niciodată nu se mai dezobişnuieşte. (…) Acum este o altă problemă, de ce se găseşte acolo mâncare, este problema gestionării deşeurilor, dar problema aceasta nu există în zona respectivă, eu vin chiar din Miercurea Ciuc, nu avem o problemă acolo. Problema este, în realitate, că avem zone suprapopulate şi asta trebuie să o spunem. Dacă vorbim de starea de conservare favorabilă, care indubitabil exist,ă trebuie să vorbim, în acelaşi timp, şi de faptul că oare suprapopularea aceasta nu duce la pipernicirea speciei, nu duce la pierderea valorii genetice a acestor exemplare? Eu zic că la un moment dat trebuie să intervenim asupra populaţiei de urs tocmai în sensul acesta de a recâştiga valoarea lor genetică, că se degradează, sunt foarte mulţi, într-un fond forestier… sunt mai mulţi decât ar putea să susţină fondul forestier respectiv Şi atunci ei coboară, exemplarele mai mici, care nu mai au loc de exemplarele mai mari. (…) Se alungă unii pe alţii, de asta apar exemplarele mai mici în oraşe”, a explicat Szep Robert.

Ursul a fost filmat dând târcoale în preajma Spitalului în weekend, iar în zilele următoare au fost mai multe apeluri la 112 pentru ca jandarmii să intervină şi să alunge animalul.

Tot în zonă a fost semnalată şi prezenţa unei ursoaice cu pui, dar pentru ea, potrivit lui Szep Robert, nu a fost emis ordin de relocare.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase