Prima pagină D:News

A murit actorul Albert Finney, nominalizat de cinci ori la Oscar

Ana Obretin 02.08.2019 | ● Vizualizări: 339

Actorul britanic Albert Finney, celebru pentru roluri în filme precum "Erin Brockovich" şi "Skyfall", a murit la vârsta de 82 de ani. Acesta a fost nominalizat de cinci ori la premiile Oscar, potrivit BBC.

Potrivit unui purtător de cuvânt al familiei actorului, acesta a murit după o scurtă boală.Actorul, care a jucat în peste 60 de filme, era celebru pentru uşurinţa cu care interpreta roluri din genuri diverse, de la Ebenezer Scrooge la Winston Churchill şi Hercule Poirot.

A cincea nominalizare la premiile Oscar a primit-o în anul 2000, pentru rolul din filmul cu Julia Roberts "Erin Brokovich".

Născut în satul Salford din Pendelton, pe 9 mai 1936, Finney şi-a făcut studiile la Royal Academy of Dramatic Art.

Prima sa apariţie într-un film a fost în "The Entertainer", în 1960, alături de Laurence Olivier.

A devenit celebru în acelaşi an cu rolul din filmul regizat de Karel Reisz "Saturday Night and Sunday Morning".

În 1963, cu rolul din "Tom Jones", de Tony Richardson, pentru care a fost nominalizat şi la Oscar, a ajuns pe locul al nouălea în topul celor mai populari actori în Marea Britanie.

A mai fost nominalizat la premiile Oscar pentru rolurile din "Murder on the Orient Express" (1974), "The Dresser" (1983) şi "Under the Volcano" (1984).

Ultima sa apariţie într-un film a fost în "Skyfall", în 2012, lungmetrajul din seria "James Bond" în care a jucat Daniel Craig. Regizorul acestui film, Sam Mendes, a declarat că l-a ales pe Finney pentru capacitatea sa de "a se mişca precum o pisică".

A refuzat titlurile de Cavaler şi Comandor al Imperiului Britanic, considerându-le dedicate "snobilor".