Home » D:News » Alimentele bune pentru combaterea aterosclerozei

Alimentele bune pentru combaterea aterosclerozei

Alimentele bune pentru combaterea aterosclerozei
Publicat: 18.02.2019
Sănătatea şi starea vaselor de sânge este crucială pentru sănătatea inimii. Ateroscleroza reprezintă însă marele duşman al sănătăţii vaselor de sânge. Cum se produce ea? Dacă este deja instalată, ce alimentaţie putem adopta ca să favorizăm stagnarea depunerii plăcii de aterom pe pereţii vaselor?

„Într-o explicaţie simplistă, iată ce se întâmplă – ateroscleroza este procesul de depunere a grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge. În urma acestui proces se formează aşa-numitele plăci de aterom. În timp, acestea duc la îngustarea vaselor de sânge. Fluxul sanguin este redus prin aceste vase de sânge. Aşa are loc scăderea aprovizionării cu sânge a organului deservit de un astfel de vas de sânge” a afirmat medicul cardiolog Oana Fronea-Gheorghe. Din cauza acestui proces riscul de infarct miocardic este crescut. Anual, în SUA, bolile arterelor coronare omoară 500.000 de oameni, iar în România numărul persoanele decedate din cauza bolilor arterelor coronare atinge numărul de 40 în fiecare zi.

Ce dietă pot avea pacienţii cu ateroscleroză?

În primul rând, renunţarea la orice tip de ţigări (şi la fumatul pasiv, dar şi la ţigările electronice) este imperativă. Nu trebuie să consume mai mult de 2,5 grame de sare zilnic, trebuie să evite grăsimile animale, să evite dulciurile procesate. De altfel, zahărul în general trebuie evitat (orice kilogram în plus este un efort în plus pentru inimă). Alcoolul, stresul, nopţile pierdute nu sunt recomandate de asemenea. Fructe, legume proaspete, carne slabă, peşte, ulei de măsline, lactate sunt principalele recomandări ale medicilor cardiologi în general privind dieta pacienţilor cu boli din sfera arterelor coronare.

Dar există şi alimente care ajută extrem de mult vasele de sânge. În zona Mării Mediterane, numărul infarcturilor este redus, iar motivul constă în consumul exclusiv de ulei de măsline extravirgin (ţinut în recipiente de sticlă închise la culoare şi în locuri întunecoase).

Citeşte continuarea pe CSÎD.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase