Home » D:News » Concursul Eurovision, afectat din nou de conflictul ruso-ucrainean

Concursul Eurovision, afectat din nou de conflictul ruso-ucrainean

Concursul Eurovision, afectat din nou de conflictul ruso-ucrainean
Publicat: 27.02.2019
Câştigătoarea Eurovisionului din Ucraina pentru ediţia de anul acesta nu va mai participa la competiţia muzicală din cauza unui turneu organizat în Rusia şi acuză organizatorii de cenzură, potrivit bbc.com.
Pe 23 februarie, cântăreaţa Maruv a fost desemnată să reprezinte Ucraina la Eurovision 2019, cu piesa „Siren Song”, scrie Mediafax.
 
Totuşi, organizatorul selecţiei naţionale, televiziunea de stat UA:PBC, a decis să renunţe la artistă, din cauza conflictului cu Rusia.
 
Artista în vârstă de 27 de ani, pe numele real Anna Korsun, a primit un termen de 24 de ore pentru a semna un contract prin care era împiedicată temporar să susţină concerte în Rusia. Cântăreaţa a refuzat în cele din urmă să semneze contractul cu televiziunea, vorbind despre „cenzură”.
 
„Sunt cetăţean al Ucrainei, îmi plătesc taxele şi iubesc sincer Ucraina”, a precizat aceasta într-un mesaj publicat pe contul său de pe reţeaua de socializare online Facebook. „Dar nu sunt pregătită să transform participarea mea în competiţie în campanie de promovare pentru politicienii noştri. Sunt muzician şi nu un liliac pe scena politică”, a mai scris aceasta.
 
Piesa ei a fost accesată de 6,8 milioane de ori pe platforma YouTube.
 
„Cântăreţul care reprezintă Ucraina este şi un ambasador cultural al Ucrainei şi nu livrează doar muzică, ci prezintă şi opinia Ucrainei în lume”, scrie în comunicatul televiziunii UA:PBC.
 
Poziţia televiziunii a fost sprijinită şi de ministrul Culturii din Ucraina, care a spus că doar „patrioţii care îşi dau seama de responsabilităţile lor” ar trebui să participe la această competiţie.
 
UA:PBC a transmis că va începe negocierile privind alegerea unui alt reprezentant pentru Eurovision 2019, care, va avea loc în Israel în luna mai.
 
Ucraina şi-a câştigat independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Totuşi, Rusia este de părere că Ucraina, care are o politică pro-occidentală, este o ameninţare la adresa intereselor sale.
 
În 2014, liderul pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost îndepărtat, după mari proteste faţă de decizia guvernului de a abandona planurile de a semna un tratat de asociere cu Uniunea Europeană. Ulterior, Rusia a anexat Crimeea, în timp ce separatiştii pro-ruşi sprijiniţi de Moscova au iniţiat o mişcare de insurgenţă în estul Ucrainei. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în urma confruntărilor din estul Ucrainei.
 
Ucraina a găzduit concursul Eurovision în 2017, iar atunci reprezentantul Rusiei nu a avut voie să participe la eveniment.
 
Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.
 
Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.
 
Eurovision este o competiţie muzicală organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase