Home » D:News » Ana Pauker, alături de regina Maria, pe un afiş al unui simpozion ştiinţific

Ana Pauker, alături de regina Maria, pe un afiş al unui simpozion ştiinţific

Publicat: 07.03.2019
Imaginea politicianei comuniste Ana Pauker a apărut alături de cele ale altor femei celebre ale României, precum regina Maria şi Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România, pe afişul unui simpozion ştiinţific organizat de Consiliul Judeţean Vaslui în perioada 8 - 9 martie, potrivit Mediafax.

Potrivit unor imagini apărute pe reţeaua de socializare online Facebook, organizatorii evenimentului intitulat „Femei celebre ale României Întregi”, programat la Sala „Ştefan cel Mare” a Consiliului Judeţean Vaslui, şi-au dat seama de gafă şi au modificat între timp afişul, înlocuind fotografia Anei Pauker cu cea a savantei Ştefania Mărăcineanu.

Pe afiş mai apar fotografiile unor personalităţi precum medicul Ana Aslan, soprana Hariclea Darclee şi Ecaterina Teodoroiu, eroină a Armatei Române.

Figură locală – a fost născută la Codăeşti, în judeţul Vaslui, în 1893 -, Ana Pauker a fost prima femeie din România care a deţinut o funcţie majoră de conducere într-un guvern, dar şi prima femeie din lume care a deţinut funcţia de ministru de Externe. Politiciană comunistă, Pauker a fost una dintre puţinele femei din epoca stalinistă ajunsă în funcţii înalte. În septembrie 1948, fotografia ei a apărut pe coperta revistei Time, cu eticheta „cea mai puternică femeie în viaţă”. În 1952, Gheorghe Gheorghiu-Dej a înlăturat-o din funcţii şi din partid, în acelaşi timp cu Vasile Luca şi Teohari Georgescu, cei trei fiind acuzaţi că fac parte dintr-un „grup antipartinic”. A murit la vârsta de 67 de ani, în 1960.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase