Home » D:News » Ce trebuie să ştii despre radioterapie

Ce trebuie să ştii despre radioterapie

Ce trebuie să ştii despre radioterapie
Publicat: 15.03.2019
Conform Global Cancer Observatory, numărul pacienţilor cu cancer din România a fost în creştere în 2018: faţă de raportarea anterioară, din 2012, numărul pacienţilor cu cancer a ajuns la 83 de mii, cu 6 procente mai mare faţă de 2012.

De asemenea, numărul deceselor a crescut cu 5 procente, ajungând la aproape 51 de mii în 2018. Alături de chirurgie, chimioterapie, imunoterapie şi tratamente ţintite, radioterapia rămâne o componentă principală a terapiei cancerului.

În România, doar 30 de pacienţi din 100 diagnosticaţi cu cancer au acces la terapie, fie din lipsa fondurilor, fie din cauza aparaturii insuficiente. Însă calitatea radioterapiei este comparabilă cu cea a marilor centre din străinătate destinate terapiei cancerului. Asta datorită aparaturii performante, experienţei medicilor care au acces la informaţii şi cursuri de specializare şi existenţei unor centre regionale de tratament al cancerului. Radioterapia poate fi făcută înainte sau după intervenţia chirurgicală de extirpare a unei tumori şi poate fi însoţită de chimioterapie. De asemenea, există situaţii când radioterapia este singura opţiune de tratament. Medicul specialist în radioterapie Cristian Turdeanu oferă câteva informaţii esenţiale despre cum funcţionează radioterapia şi despre efectele iradierii tumorilor asupra organismului.

Radiaţiile ajung atât la ţesuturile maligne, cât şi la cele sănătoase

“Radioterapia este un tratament cu radiaţii ionizante care afectează celulele, atât pe cele sănătoase, cât şi pe cele bolnave. Ideea de radioterapie a apărut când s-a constatat că celulele maligne suferă modificări mai grave în urma radioterapiei comparativ cu cele sănătoase. Dozele de iradiere prescrise pentru tratamente sunt cele despre care ştim că asigură şanse maxime de distrugere a celulelor maligne, în condiţiile unor toxicităţi acceptabile la nivelul ţesuturilor sănătoase”, a explicat medicul Cristian Turdeanu.

Continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase