Home » D:News » Cercetătorii trebuie să pună presiune pe politicieni şi să îşi spună povestea oamenilor, potrivit unui comisar european

Cercetătorii trebuie să pună presiune pe politicieni şi să îşi spună povestea oamenilor, potrivit unui comisar european

Cercetătorii trebuie să pună presiune pe politicieni şi să îşi spună povestea oamenilor, potrivit unui comisar european
Publicat: 05.04.2019
Comisarul european pentru Cerecetare, Ştiinţă şi Inovare, Carlos Moedas, i-a îndemnat, miercuri, la Bucureşti, pe cercetătorii români, să se implice mai mult în politică şi să fie mai vizibili în ochii oamenilor, dacă vor să obţină finanţări mai mari.
„Am petrecut cinci ani, încercând să explic importanţa unei investiţii mai mari în cercetare şi inovare. Aceasta este o problemă pe care o găsim în diferite ţări europene, la diferite niveluri. Voi aveţi 0,5% alocaţi (din buget – n.red.), iar alte ţări 1%, care de asemenea este puţin. Cred că este o problemă politică, în multe ţări, să înţeleagă faptul că cercetarea şi inovarea ar trebuie să fie abordată la nivel de prim-ministru, cu un angajament puternic, cum ar fi la nivelul preşedintelui Macron sau cancelarului Merkekl”, a spus Carlos Moedas, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, scrie Mediafax.
 
Comisarul european a completat că pentru multe ţări din Europa, cu puţine excepţii, cercetarea şi inovarea nu este prioritară, deşi ar trebui să fie.
 
„Dar trebuie să fie o prioritate a ţării. Într-un fel sau altul, politicienii nu o plasează în topul priorităţilor, pentru că nu au presiune din partea oamenilor, nu doar din partea cercetătorilor. Pentru ca oamenii din stradă să pună presiune, aceştia trebuie să înţeleagă cât de importantă este. De asemenea, este rolul vostru, ca cercetători, să vă spuneţi povestea oamenilor: ce faceţi, ce înseamnă pentru viaţa lor de zi cu zi. Cred că trebuie să avem o mişcare mai puternică din partea cercetătorilor. De obicei, spun o glumă: văd mulţi oameni care se duc la Bruxelles pentru a picheta în jurul clădirii (Parlamentului – n.red.), dar nu văd cercetătorii. De asemenea, cercetătorii trebuie să se implice mai mult politic, pentru a-i determina pe politicieni să se comporte diferit. Continuaţi să puneţi presiune pe noi”, a subliniat Moedas.
 
Miniştrii cercetării şi inovării din UE au participat la Reuniunea informale desfăşurată în perioada 2-4 aprilie, la Bucureşti, în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase