Home » D:News » Ce a declanşat incendiul care a distrus Muzeul din Rio de Janeiro

Ce a declanşat incendiul care a distrus Muzeul din Rio de Janeiro

Ce a declanşat incendiul care a distrus Muzeul din Rio de Janeiro
Publicat: 06.04.2019
Incendiul care a distrus Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, la începutul lunii septembrie 2018, a pornit de la sistemul de climatizare, iar flăcările s-au propagat rapid în lipsa echipamentelor necesare în cazul unor astfel de dezastre, au anunţat autorităţile braziliene, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

Primele detalii în urma anchetei deschise de poliţia federală braziliană după incendiu au fost prezentate într-o conferinţă de presă, iar autorităţile au respins astfel ipoteza unui act criminal.

Sistemul electric nu respecta recomandările fabricantului, iar, cu excepţia unor extinctoare, muzeul nu deţinea alte echipamente pentru a stinge flăcările, au spus anchetatorii, joi.

Considerat drept cea mai mare instituţie de istorie naturală din America Latină, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care a sărbătorit două sute de ani de la înfiinţare în iunie 2018, era celebru pentru colecţia paleontologică.

Fostul palat imperial găzduia, printre altele, scheletul unui dinozaur descoperit în Minas Gerais, dar şi alte 26.000 de fosile ale unor specii dispărute, precum tigrul cu dinţi sabie.

Incendiul a şocat nu numai întreaga Brazilie, ci şi comunitatea ştiinţifică internaţională.

Colecţia muzeului număra peste 20 de milioane de piese inestimabile şi o bibliotecă cu mai mult de 530.000 de titluri, din care au fost recuperate doar aproximativ 2.000 de obiecte. Printre relicvele recuperate s-au numărat fragmente dintr-o fosilă umană veche de aproximativ 12.000 de ani, numită de specialişti Luzia – „Prima braziliancă”. Luzia a fost prima fosilă umană descoperită în Brazilia – în 1970, în timpul unei misiuni coordonate de antropologul francez Anette Laming-Emperaire.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase