Home » D:News » Un biochimist vrea să salveze planeta cu un burger

Un biochimist vrea să salveze planeta cu un burger

Un biochimist vrea să salveze planeta cu un burger
Publicat: 14.04.2019
Un specialist în Biochimie şi om de afaceri din Statele Unite a produs un burger din carne fabricată din compuşi organici ai plantelor, în încercarea de reducere a emisiilor poluante generate de industria de procesare a cărnii, informează Financial Times.

Un profesor de Biochimie în vârstă de 64 de ani, Pat Brown, se numără printre fondatorii unor firme inovatoare cu cifre de afaceri de miliarde de dolari din Silicon Valley, potrivit Mediafax.

În loc de a încerca să schimbe lumea, Pat Brown intenţionează să o salveze, iar noul acord anunţat săptămâna aceasta între firma sa de tip start-up care produce carne cu proteine din plante Impossible Foods şi lanţul de restaurante Burger King este un mare pas înainte spre atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de industria de procesare a cărnii.

Pat Brown este renumit în comunitatea ştiinţifică pentru cercetările în domeniul geneticii şi microbiologiei, inclusiv pentru depistarea mecanismului prin care virusul HIV infectează celulele. După ce şi-a suspendat activitatea la Universitatea Stanford în anul 2010, a vrut să identifice o problemă globală în care să facă o diferenţă reală. A ajuns la concluzia că depistarea cauzelor cancerului sau bolii Alzheimer sunt probleme secundare faţă de daunele produse de consumul de carne şi produse lactate. „Nimic nu se apropie ca amploare de impactul catastrofal pe care industria creşterii animalelor îl are asupra mediului”, afirmă Pat Brown.

De la gazele cu efect de seră produse de creşterea animalelor până la efectele negative asupra solului şi apei, savantul este convins că oamenii se îndreaptă spre dezastru ecologic dacă nu diminuează sau chiar elimină consumul de carne şi produse lactate.

Un vegan convins, Pat Brown a lansat în 2011, cu sprijinul investitorului Khosla Ventures, firma Impossible Foods, înfiinţând o echipă care include biochimişti, chimişti şi analişti ai datelor, pentru a produce carne cu proteine de plante de la nivel molecular.

Compania Impossible a descoperit că hemul, o moleculă a proteinelor care conţine fier prezentă în plante şi animale, este un ingredient extraordinar care conferă cărnii aromă şi fibră. Hemul, produs prin inginerie genetică şi fermentare, este folosit şi pentru sosurile utilizate la burgerii fabricaţi de firma Impossible.

În 2016, compania Impossible a lansat un burger produs din proteine de grâu şi cartofi, din hem şi de ulei de cocos care are gustul asemănător cu cel al unui burger din carne. În 2019, compania a lansat un burger îmbunătăţit, cu soia şi mai puţină sare. A fost semnat un acord de colaborare cu lanţul de restaurante Burger King pentru livrarea produselor în St. Louis (Missouri), dar compania Impossible speră să extindă distribuţia în numeroase zone din Statele Unite anul acesta.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift
Studiile arată ce cred femeile despre bărbații chei
Studiile arată ce cred femeile despre bărbații chei
Alergătorul român Alexandru Corneschi a terminat pe locul 20 Maratonul de la Boston
Alergătorul român Alexandru Corneschi a terminat pe locul 20 Maratonul de la Boston
Mesajul codat al Ucigașului Zodiac, descifrat după 51 de ani
Mesajul codat al Ucigașului Zodiac, descifrat după 51 de ani