Home » D:News » Riscuri majore pentru femeile care nasc prin cezariană. Pentru cele care au peste 35 de ani pericolul este dublu

Riscuri majore pentru femeile care nasc prin cezariană. Pentru cele care au peste 35 de ani pericolul este dublu

Publicat: 11.04.2019
Naşterea prin cezariană, o procedură mult mai populară în ultimii 20 de ani comparativ cu naşterea naturală, implică riscuri destul de mari.
Într-un nou studiu publicat recent în MAJ (Canadian Medical Association Journal), o echipă de cercetători francezi a arătat că naşterea prin cezariană este asociată cu un risc mult mai mare de complicaţii severe în cazul femeilor de peste 35 de ani, comparativ cu naşterea pe cale naturală, potrivit On Medica.

Studii anterioare au arătat că femeile care au recurs la operaţia prin cezariană aveau un risc mai mare de complicaţii grave, precum hemoragie puternică, infecţii sau embolism pulmonar. 

În studiul actual, specialişti de la Institutul pentru Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) şi de la câteva universităţi franceze au comparat cazurile a 1444 de femei care au experimentat complicaţii severe după operaţia de cezariană, cu cele ale 3464 de femei care nu au suferit complicaţii la naştere. 
 
Aceştia au controlat factorii care ar fi putut influenţa rezultatele şi au exclus din studiu femeile cu afecţiuni preexistente care le-ar fi putut produce complicaţii la naştere.
 
Cercetătorii francezi au descoperit astfel un risc crescut de complicaţii grave după naştere în cazul femeilor care au efectuat operaţii de cezariană, indiferent dacă această procedură a fost făcută înainte de termen sau în timpul travaliului, în special în cazul femeilor de şi peste 35 de ani. 
 
Deşi complicaţiile materne severe sunt mai puţin obişnuite, studiul a arătat că în cazul femeilor sub 35 de ani naşterea prin cezariană măreşte de 1,5 ori şansele de a avea complicaţii severe, în timp ce pentru femeile de peste 35 de ani riscurile sunt de aproape două ori mai mari.
 
Multe complicaţii materne grave implică hemoragie după naştere, cauza fiind reducerea capacităţii uterului de a se contracta pe măsură ce vârsta mamelor este înaintată. 
 
Dr. Diane Korb, obstretician şi epidemiolog la Spitalul Robert Debre şi INSERM, din Paris, afirmă că rezultatele au implicaţii în practica clinică. 
 
„Medicii trebuie să ia în considerare acest risc crescut atunci când determină cea mai bună modalitate pentru naştere, în special pentru mamele mai în vârstă”, a afirmat aceasta, adăugând că obstreticienii ar trebui să reconsidere practica naşterii prin cezariană şi să evite să supună femeile de peste 35 de ani la riscuri de morbiditate maternă acută. În prezent, mulţi medici recurg la operaraţii de cezariană în cazul femeilor cu vârste de peste 35 de ani, motivând că este posibil ca acestea să nu mai rămână însărcinate în viitor.
 
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, naşterea prin cezariană ar trebui efectuată doar în cazul în care naşterea naturală implică un risc major pentru făt sau pentru mamă. OMS recomandă ca procentul de naşteri prin cezariană să nu depăşească 10-15%. În realitate, potrivit unui raport din 2015, în foarte multe ţări peste 40% dintre naşteri aveau loc prin cezariană. Aşa se întâmplă şi în România, unde în maternităţile din marile oraşe numărul naşterilor prin cezariană depăşeşte 60%.
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase