Home » D:News » O femeie de 99 de ani a trăit cu o afecţiune extrem de rară care ar fi trebuit să-i curme viaţa la maxim 5 ani

O femeie de 99 de ani a trăit cu o afecţiune extrem de rară care ar fi trebuit să-i curme viaţa la maxim 5 ani

O femeie de 99 de ani a trăit cu o afecţiune extrem de rară care ar fi trebuit să-i curme viaţa la maxim 5 ani
Publicat: 17.04.2019
Studenţii la medicină de la o universitate din statul american Oregon, care au disecat un cadavru în primăvara anului trecut, au făcut o descoperire neaşteptată. Femeia trăise 99 de ani şi murise de bătrâneţe, deşi era o ciudăţenie a naturii.

Un studiu despre acest caz incredibil a fost publicat recent şi descrie cum multe dintre organele lui Rose Marie Bentley erau poziţionate neobişnuit în corp, iar unele elemente lipseau. Această afecţiune se numeşte „situs inversus”, scrie Gândul.

Organele vitale ale femeii erau inversate, aproape ca şi cum cineva i-ar fi pus o oglindă în interior, relatează CNN. La aceasta se adaugă şi alte anomalii. Iniţial, studenţii au crezut că inima femeii nu are o venă importantă, numită vena cava, care se găseşte de obicei pe partea dreaptă. Când s-au uitat cu atenţie au descoperit vena pe partea stângă. Aceasta nu avea nici traseul obişnuit prin corp. De asemenea, au fost descoperite în corpul femeii şi alte vase importante de sânge care aveau trasee neobişnuite. Unele lipseau cu desăvârşire.

Totodată, plămânul drept al femeii avea doar doi lobi, în loc de trei, cum e normal, iar atriumul drept al inimii avea o dimensiune de două ori mai mare decât în mod obişnuit. Mai mult, stomacul era poziţionat spre partea dreaptă a corpului, iar ficatul era poziţionat invers, spre stânga. Splina era şi ea pe partea opusă, adică în partea dreaptă, iar restul tractului digestiv era, de asemenea, inversat.

„Cred că şansa să mai găsim o altă persoană ca aceasta este de 1 la 50 de milioane”, a declarat Cameron Walker, profesor asistent la Oregon Health and Science University.

În general, persoanele care se nasc cu această afecţiune au probleme cardiace grave mai târziu. Doar 5-13% dintre cei care suferă de „situs inversus” trăiesc peste vârsta de 5 ani. Înainte de Bentley se ştia de o singură persoană care a trăit 73 de ani cu această afecţiune.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase