Home » D:News » Particulele superluminice emit raze gama luminoase din jurul pulsarilor

Particulele superluminice emit raze gama luminoase din jurul pulsarilor

Particulele superluminice emit raze gama luminoase din jurul pulsarilor
Publicat: 02.05.2019
Particulele încărcate care călătoresc mai repede decât viteza luminii prin vidul cuantic al spaţiului din jurul pulsarilor creează impulsurile de raze gama emise de către aceştia.
Razele gama, numite de asemena şi emisii Cherenkov, pot fi descoperite şi pe Pământ, unul dintre aceste locuri fiind acceleratorul de particule de la Geneva sau în apele folosite pentru răcirea reactoarelor nucleare. Dar, până în prezent, posibilitatea ca emisiile pulsarilor să conţină radiaţii gama nu a fost luată în calcul, relatează Live Science.
 
Motivul pentru care oamenii de ştiinţă nu au luat în calcul această posibilitate este legat de munca lui Albert Einstein, acesta postulând, prin teoria relativităţii, că nimic nu poate să călătorească mai reprede decât viteza luminii. Pornind de la această teorie, cercetătorii nu au luat în calcul posibilitatea ca emisiile de raze gama să aibă loc în vidul cuantic din jurul pulsarilor. Această zonă fiind deprivată de materie, adăpostind doar unele particule cuantice.
 
Această descoperire nu se află în conflict cu teoria relativităţii emisă de către Einstein. Pulsarii dau naştere unor câmpuri electromagnetice foarte puternice care polarizează vidul cuantic care înconjoară pulsarii, fapt care acţionează ca o formă de limitare a particulelor luminice. Între timp, particulele încărcate, precum electronii sau protonii traversează aceste câmpuri, depăşind viteza luminii.
 
În timpul deplasării electronilor şi protonilor, aceştia mută de pe orbitele lor electroni şi emit radiaţii, care formează valuri electromagnetice. Aceste valuri electromagnetice, pot fi văzute drept corespondentul boom-urilor sonice.
 
Cercetătorii nu au determinat încă cât de liminoase sunt aceste emisii de raze gama. „Ce ştim cu siguranţă este că, în condiţiile ideale, radiaţiile Cherenkov din vid au potenţialul de a străluci mai puternic decât radiaţiile sincrotron”, a declarat Dino Jaroszynski, profesor de fizică la Universitatea Strathclyde din Scoţia, co-autor al studiului despre pulsari.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase