Home » D:News » Maha Vajiralongkorn, încoronat ca ”rege-zeu” al Thailandei

Maha Vajiralongkorn, încoronat ca ”rege-zeu” al Thailandei

Maha Vajiralongkorn, încoronat ca ”rege-zeu” al Thailandei
Publicat: 04.05.2019
Maha Vajiralongkorn a fost încoronat sâmbătă în debutul unei ceremonii care va dura trei zile şi îl consacră simbolic drept ”rege-zeu”, anunţă The Guardian, citat de Mediafax.

Noul monarh a beneficiat de prima ceremonie de încoronare organizată în Thailanda în ultimii 70 de ani.

Monarhul a primit sâmbătă coroana şi invitaţia de a se aşeza sub umbrela în şase straturi, simbolul thailandez al regalităţii, devenind Regele Rama al X-lea al Thailandei.

Primul său edict oficial a fost jurământul de a ”conduce regatul urmând îndrumările monarhilor de până la el şi să fie drept spre binele tuturor oamenilor pentru totdeauna”.

Thailanda este o monarhie constituţională din 1932 iar rolul regelui este acela de a fi protectorul spiritual al poporului. Regele este protejat de lege prin intermediul unora dintre cele mai stricte prevederi împotriva crimei de lezmajestate din lume.

Ceremonia de încoronare a inclus elemente hinduse şi budiste care îl consacră pe monarh simbolic în calitate de Devaraja sau ”Rege-zeu”. Ritualurile au loc la Marele Palat din Bangkok şi includ baia ritualică, Song Muratha Bhisek, sau purificarea regală, care presupune ca regele să primească binecuvântarea oferită folosind apă adusă din cinci râuri şi cinci lacuri din Thailanda. Îmbrăcat într-un veşmânt alb, Vajiralongkorn fost udat cu apa sfinţită pe spate şi pe mâini folosindu-se 22 de vase diferite, toate aparţinând celor nouă regi thailandezi care l-au precedat în dinastia Chakri, dar şi scoici de mare, considerate sacre. Abia după aceea, regele a fost aşezat sub umbrela cu nouă straturi marcând oficial încoronarea sa. Ritualul a inclus şi primirea unei coroane de aur care cântăreşte peste 7 kg, un element adăugat în ceremonia de încoronare în 1851 pentru a urma tradiţiile occidentale.

Ceremoniile vor continua timp de trei zile. Duminică, noul rege va conduce o procesiune prin Bangkok pentru a vizita cele mai sacre locuri din capitala ţării, iar luni, Rama al X-lea va saluta mulţimea din balconul Marelui Palat.

Vajiralongkorn s-a născut în 1952 şi a fost numit prinţ moştenitor la împlinirea vârstei de 20 de ani. Este fiul regelui Bhumibol Adulyadej şi al reginei Sirikit. Tatăl său a murit pe 13 octombrie 2016, iar Vajiralongkorn a acceptat tronul în noaptea de 1 decembrie 2016. Având 64 e ani în acel moment, Vajiralongkorn a devenit cel mai în vârstă monarh care accede la tron. Ceremonia de încoronare are loc între 4 şi 6 mai, la încheierea perioadei de doliu de după incinerarea tatălui său.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase