Home » D:News » Motivul pentru care Horia Colibăşanu a renunţat la deschiderea unei noi rute în Himalaya

Motivul pentru care Horia Colibăşanu a renunţat la deschiderea unei noi rute în Himalaya

Motivul pentru care Horia Colibăşanu a renunţat la deschiderea unei noi rute în Himalaya
Publicat: 24.05.2019
Alpinistul Horia Colibăşanu a renunţat la deschiderea unei rute noi în Himalaya, spre vârful Dhaulagiri (8.167 metri), din cauza vremii nefavorabile, dar vrea să repete anul viitor aceeaşi expediţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii alpinistului timişorean, Horia Colibăşanu a renunţat la deschiderea unei noi rute în Himalaya. Sportivul timişorean îşi propusese să deschidă o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 metri), însă a luat decizia de a se întoarce în ţară din cauza vremii nefavorabile, care l-ar fi expus pe el şi pe echipa sa la riscuri foarte mari.

„Colibăşanu, împreună cu Marius Gane şi Peter Hamor, şi-au propus ca în primăvara acestui an să urce pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri pe o rută nouă, proiect care poate fi echivalat cu intrarea în Cartea Recordurilor. Plecaţi în Himalaya de la începutul lunii aprilie, cei trei sportivi au reuşit să ajungă până la 5.600 m altitudine, dar mai departe nu au putut continua în lipsa condiţiilor de vreme potrivită pentru ascensiuni la mare altitudine”, se arată în comunicat.

Horia Colibăşanu a declarat că ar fi avut nevoie ca vremea să fie bună cel puţin patru zile pentru a putea deschide ruta nouă spre vârful Dhaulagiri.

„Aveam nevoie de o fereastră de vreme bună, cu vânt până în 30km/h în zona vârfului, pentru măcar patru zile. Urma să mergem încet, pentru că aveam greutate de cărat şi nu eram aclimatizaţi la mare altitudine. Anul acesta, fereastra nu a venit. Se pare că, la fel ca în 2014, o perturbare a vremii în emisfera nordică duce la ploi interminabile în România, inundaţii în Slovacia şi lipsa unor ferestre pentru ascensiuni fără oxigen în Himalaya”, a afirmat Horia Colibăşanu.

Alpinistul timişorean îşi doreşte ca anul viitor să revină în Himalaya, pentru a repeta expediţia spre vârful Dhaulagiri.

„Partea bună pentru această rută este că am depăşit porţiunea cea mai dificilă, un horn şi perete tehnic foarte greu, zonă cu piatră care se poate desprinde. Am parcurs de foarte multe ori această porţiune pentru că a fost nevoie să o echipăm pentru căţărat. La capătul ei, mai sus de 5.600 de metri, pe creastă, deja se poate merge pe picioare. Anul viitor, cu o vreme bună, cu traseul parţial echipat, şansele noastre sunt mult mai mari”, a precizat Horia Colibăşanu.

Horia Colibăşanu, alături de ceilalţi doi sportivi, au avut o ascensiune fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor în munţii Himalaya.

Horia Colibăşanu este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. În primăvara acestui an, a avut loc cea de-a 21-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 16-a în Himalaya.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase