Home » D:News » Produsele din tutun încălzit, un nou pericol

Produsele din tutun încălzit, un nou pericol

Produsele din tutun încălzit, un nou pericol
Publicat: 01.06.2019
Medicul pneumolog Magdalena Ciobanu a precizat, că cel mai recent studiu naţional privind incidenţa fumatului în rândul tinerilor arată că 28,0% dintre elevii fumători au încercat o primă ţigară înaintea vârstei de 10 ani.

Medicul Magdalena Ciobanu a declarat, în cadrul unei conferinţe organizate la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, că potrivit datelor celui mai recent studiu naţional, realizat în 2017, care a vizat tema fumatului în rândul tinerilor, procentul adolescenţilor care fumează frecvent ţigări clasice a scăzut. Însă, conform aceleiaşi surse, scăderea procentului a fost determinată de reorientarea tinerilor spre un alt pericol: produsele din tutun încălzit, potrivit Mediafax.

Medicul pneumolog a spus că, deşi incidenţa tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani care consumă tutun a scăzut în 2017, cu 8,5% comparativ cu 2014, acest lucru nu este unul neapărat pozitiv, întrucât în cadrul studiului realizat în 2014 se înregistrase o scădere a procentului alocat tinerilor care fumau curent de 30,3%, comparativ cu anul 2009.

Magdalena Ciobanu a mai menţionat, de asemenea, că a crescut numărul fetelor cu vârste cuprinse între 13-15 ani care au afirmat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, înregistrându-se astfel un procent de 27,4% în 2017, comparativ cu 26,9%, cel din 2013. Potrivit aceleiaşi surse, incidenţa mai mare în privinţa fumatului curent este înregistrată în rândul fetelor adolescente, şi nu în cazul băieţilor.

Medicul a declarat că scăderea indicată de acest studiu în privinţa tinerilor care fumează, a fost determinată de apariţia unui substitut negativ, adolescenţii consumând acum şi produse din tutun încălzit, nu doar ţigări clasice.

„După doar un an de la introducerea pe piaţă, în 2017, produsele din tutun încălzit erau cunoscute de 20,6% din elevii de 13-15 ani, iar 15% dintre cei care afirmau că au cunoştinţă de ele, deveniseră deja consumatori curenţi. Din totalul elevilor cu vârstă cuprinsă între 13 şi 15 ani, 3.1% afirmau în 2017 că au consumat produse din tutun încălzit în ultima lună, fiind deja consumatori curenţi”, informează medicul.

Potrivit medicului, rezultatele îngrijorătoare ale acestui studiu naţional au fost influenţate şi de creşterea în 2017, comparativ cu 2014, a procentului elevilor care fumează ţigări electronice, fiind aproape egal cu cel al adolescenţilor care fumau ţigări obişnuite – cu o incidenţă mai mare a consumului de ţigări electronice, în detrimentul ţigărilor clasice, înregistrată în cazul băieţilor.

„În 2017, procentul total al elevilor care fumau curent ţigări electronice era aproape egal cu cel al celor care fumau ţigări obişnuite, 8,2% respectiv 8,6%, dar şi mai grav, mai mulţi băieţi afirmau că fumează curent ţigări electronice decât ţigări obişnuite , 10,1% versus 9,8%”, a mai spus medicul pneumolog.

Medicul a precizat că rezultatele acestuia au indicat mai multe cifre îngrijorătoare în contextul consumului curent de tutun în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, care afrmaseră că au fumat în ultima lună. Incidenţele mai mari în ceea ce priveşte fumatul au fost înregistrate pentru toate categoriile analizate, în rândul băieţilor.

„O medie de 14,6% elevi, dintre care 16,4% băieţi şi 12,5% fete, consumau produse din tutun, 8,6% dintre elevi fumau ţigarete, 3,1% dintre elevi utilizau produse din tutun încălzite, iar 8,2% dintre elevi utilizau curent ţigarete electronice, 28% dintre elevii fumători au încercat prima ţigaretă înaintea vârstei de 10 ani”, potrivit aceleiaşi surse.

Studiul Global Youth Tobacco Survey a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 4.395 elevi, clasele 6-8, în octombrie – noiembrie 2017, folosind metodologia OMS.

Medicul a precizat că rezultatele au indicat mai multe cifre îngrijorătoare în contextul consumului curent de tutun în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, care afrmaseră că au fumat în ultima lună. Incidenţele mai mari în ceea ce priveşte fumatul au fost înregistrate pentru toate categoriile analizate, în rândul băieţilor.

„O medie de 14,6% elevi, dintre care 16,4% băieţi şi 12,5% fete, consumau produse din tutun, 8,6% dintre elevi fumau ţigarete, 3,1% dintre elevi utilizau produse din tutun încălzite, iar 8,2% dintre elevi utilizau curent ţigarete electronice”, potrivit aceleiaşi surse.

Medicul pneumolog a concluzionat spunând că toate cifrele din studiu se bazează exclusiv pe mărturiile copiilor şi că aceste date arată necesitatea imediată a adoptării unor măsuri de urgenţă în acest sens.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că fumatul în rândul tinerilor reprezintă, la ora actuală, o problemă reală pentru care ministerul îşi propune să ia măsuri suplimentare de suport.

“România prin politicile de sănătate implementate se aliniază la Directiva Europeană 2014/40/UE, privind comercializarea tutunului şi produselor din tutun. Consumul de tutun creează efecte importante asupra sănătăţii populaţiei, de aceea Ministerul Sănătăţii susţine toate activităţile care pot să ofere populaţiei informaţii şi soluţii pentru a lua cea mai bună decizie în privinţa sănătăţii lor. O reală problemă o constituie fumatul în rândul adolescenţilor pentru care ne propunem măsuri suplimentare de suport”, a transmis Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase