Home » D:News » Cel mai folosit drog din România

Cel mai folosit drog din România

Cel mai folosit drog din România
Publicat: 08.06.2019
Cannabisul este în continuare cel mai consumat drog în România, fiind folosit de tinerii cu vârsta între 15 şi 34 de ani, potrivit raportului anual al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie.
Deşi rămâne scăzută în comparaţie cu alte ţări europene, prevalenţa utilizării substanţelor ilegale în rândul populaţiei adulte a crescut constant în perioada 2004-2016, arată raportul citat de Rador.

Aproximativ 2,5% dintre adulţii din România au încercat cel puţin o dată în viaţă o nouă substanţă psihoactivă.

În privinţa consumului de droguri de mare risc, numărul persoanelor care utilizează droguri injectabile în Bucureşti a fost estimat la aproape 9.000 în 2017, mai arată raportul.
 
Rata de mortalitate în România indusă de consumul de droguri la adulţi a fost, în 2017, de 2,44 decese la un milion.
 
La nivelul întregii Europe, circa 96 de milioane de oameni, cu vârste între 15 şi 64 de ani, au experimentat deja un drog ilegal, de-a lungul vieţii lor. Cel mai utilizat a fost cannabisul, în 2017 înregistrându-se aproximativ 25 de milioane de consumatori.
 
Potrivit raportului, în 2017, în Europa a fost descoperită o cantitate record de cocaină, respectiv 140 de milioane de tone. Această substanţă extrem de periculoasă este cel mai utilizat drog de mare risc din Europa, cu 3,9 milioane de consumatori în 2017. Îngrijorător este şi faptul că gradul de puritate al cocainei este la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar preţul de vânzare este unul stabil şi variază între 55 şi 82 de euro pe gram, potrivit RFI.
 
Provenind din Columbia, Bolivia, Peru, această pudră albă ajunge în Europa, în special, prin Belgia şi Spania (unde s-au descoperit 45 şi respectiv 41 de tone de cocaină în 2017), fiind urmate de Franţa (17 tone în 2017) şi Olanda (sub 15 tone de cocaină). Cea mai mare parte din cocaina ajunsă în Europa se comercializează pe internet, unde se fac plăţi şi cu monezi virtuale.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase