Home » D:News » Fluviul Loara a fost contaminat radioactiv ”anormal de ridicat”

Fluviul Loara a fost contaminat radioactiv ”anormal de ridicat”

Fluviul Loara a fost contaminat radioactiv ”anormal de ridicat”
Publicat: 19.06.2019
Asociaţia franceză însărcinată cu controlul radioactivităţii, ACRO, a anunţat marţi o contaminare radioactivă anormal de ridicată a fluviului Loara „în avalul a cinci centrale nucleare”, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Prezenţa tritiului, un izotop radioactiv al hidrogenului, „este sistematică, atât în apele fluviului, cât şi în apa potabilă, pentru consum. În ianuarie 2019, concentraţia din apele Loarei era de 310 B1/L”, potrivit unui laborator din Hérouville-Saint-Clair, aflat în apropiere de Caen.

Mai multe organizaţii au decis să alerteze autorităţile în acest caz şi să le solicite să ia măsuri. „Este această situaţie cauzată de un simplu incident? Loire Vienne Zéro Nucléaire şi ACRO au alertat autorităţile şi le-au solicitat să înceapă o anchetă pentru a determina originea acestor valori neobişnuite”, au informat organizaţiile.

„Tritiul este prezent pe o porţiune de aproape 400 de kilometri, între Dampierre-en-Burly şi Nantes”, adaugă ACRO în raportul său de analiză a prelevărilor efectuate între decembrie 2017 şi mai 2019.

Potrivit Institutului francez de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN), „Codul Sănătăţii Publice stabileşte o referinţă de 100 de becquereli pe litru în cazul tritiului, care nu reprezintă o limită sanitară, ci un prag care, atunci când este depăşit, antrenează o investigaţie complementară în vederea caracterizării radioactivităţii apei”.

Institutul mai informează că nivelul tritiului „creşte de la câţiva becquereli pe litru la câteva zeci de becquereli pe litru în avalul centralelor nucleare”.

Serviciul de comunicare al Autorităţii pentru Siguranţă Nucleară (ASN) a răspuns că „va efectua investigaţii cu scopul de a găsi originea acestui nivel detectat” şi „va reexamina registrele lunare ale evacuărilor centralelor din regiunea respectivă”. De asemenea, instituţia a anunţat că nu există un risc la adresa mediului înconjurător sau a publicului în acest moment.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase