Home » D:News » Zeci de milioane de euro pentru victimele Holocaustului. Căile ferate olandeze vor plăti pentru transporturile către Auschwitz, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial

Zeci de milioane de euro pentru victimele Holocaustului. Căile ferate olandeze vor plăti pentru transporturile către Auschwitz, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial

Zeci de milioane de euro pentru victimele Holocaustului. Căile ferate olandeze vor plăti pentru transporturile către  Auschwitz, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial
Publicat: 01.07.2019
Compania naţională de căi ferate din Olanda va plăti despăgubiri de zeci de milioane de euro, pentru evreii transportaţi către lagărele naziste de concentrare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Plata pentru ceea ce se numeşte „o pagină neagră în istoria companiei” se adresează supravieţuitorilor, care au fost duşi în lagăre, dar şi rudelor celor care au pierit în acest fel, scrie Daily Mail.

Compania a câştigat milioane de euro (dolari) în banii de astăzi, după ce a fost însărcinată de forţele naziste asupritoare să transporte familiile de evrei către lagărele de exterminare.

Circa 70% din comunitatea de evrei olandezi – sau mai bine de 100.000 de evrei – nu au supravieţuit războiului.

Cei mai mulţi evrei, rromi şi sinti, erau adunaţi în oraşe precum Amsterdam şi ajungeau cu trenul în lagărele din Olanda, înainte de a fi trimişi la graniţă şi mutaţi în trenurile germane, care aveau ca destinaţie lagărele de concentrare.

„Se estimează că mii de persoane au dreptul la compensaţii, inclusiv circa 500 de supravieţuitori. NS (compania de căi ferate din Olanda) va stabili un fond de zeci de milioane de euro, în anii următori, în acest scop”, a anunţat NS.

Compania de căi ferate şi-a cerut scuze pentru rolul avut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 2005, dar a anunţat că va da compensaţii în noiembrie 2018.

O comisie specială a decis asupra compensaţiilor. 

Vezi continuarea în Gândul!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase