Home » D:News » Controversata sculptură a lui Tutankhamon s-a vândut cu o sumă uriaşă. Egiptul acuză că a fost furată

Controversata sculptură a lui Tutankhamon s-a vândut cu o sumă uriaşă. Egiptul acuză că a fost furată

Controversata sculptură a lui Tutankhamon s-a vândut cu o sumă uriaşă. Egiptul acuză că a fost furată
Publicat: 06.07.2019
O sculptură reprezentând capul regelui Tutankhamon, veche de aproximativ 3.000 de ani, a fost vândută pentru 6 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's la Londra, joi, în pofida faptului că autorităţile egiptene au cerut returnarea relicvei, potrivit Financial Times.

Numele cumpărătorului sculpturii cu o înălţime de 28,5 centimetri nu a fost făcut public.

Sculptura provenea dintr-o colecţie privată, Resandro Collection, însă autorităţile egiptene au cerut blocarea licitaţiei şi returnarea relicvei.

Joi, câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa sediului din Londra al casei de licitaţii, cu steaguri egiptene şi pancarte pe care se putea citi textul „opriţi tranzacţiile de antichităţi furate”.

Egiptenii sunt de părere că locul sculpturii este într-un muzeu.

Ministrul pentru Antichităţi al Egiptului a declarat că, săptămâna viitoare, va organiza o întâlnire specială pentru a stabili măsurile care se impun. Totodată, acesta a spus că Guvernul egiptean va lua toate măsurile necesare pentru a recupera antichităţile scoase din ţară ilegal.

Fostul ministru pentru Antichităţi, Zahi Hawass, a declarat că sculptura pare să fi fost „furată” în anii 1970 de la Templul din Karnak, la nord de complexul arheologic Luxor.

Ministrul egiptean de Externe a cerut ajutorul autorităţilor britanice şi al UNESCO pentru a bloca licitaţia, dar astfel de intervenţii sunt rare şi au loc doar în cazul în care există probe clare.

Reprezentanţii casei Christie’s spun că sculptura este celebră şi nu a fost niciodată obiectul unei anchete şi au oferit chiar o listă a proprietarilor artefactului din ultimii 50 de ani.

Se crede că Tutankhamon (1941 – 1323 î.e.n) a devenit faraon în jurul vârstei de 9 ani şi a murit zece ani mai târziu. Perioada sa de domnie ar fi trecut probabil neobservată dacă, în 1922, arheologul britanic Howard Carter nu i-ar fi descoperit mormântul aproape intact. Descoperirea a reînnoit interesul pentru Egiptul antic şi a fost urmată de dispute privind adevăraţii proprietari ai artefactelor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase