Home » D:News » Se inaugurează Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România

Se inaugurează Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România

Se inaugurează Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România
Publicat: 16.07.2019
Cel mai mare planetariu din România se inaugurează vineri, 19 iulie, în Salina Slănic Prahova în cadrul unui eveniment intitulat „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”.

Cu prilejul aniversării a 50 de ani de la păşirea primului om pe lună, în cadrul proiectului Apollo 11, vineri, 19 iulie 2019, de la ora 13, se inaugurează oficial Supernova Planetarium, instalat în Salina Slănic Prahova, la 208 metri adâncime .

La evenimentul de inaugurare, intitulat „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”, amfitrionul va fi cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Romane, iar printre invitaţii speciali se numără dr. Debra Elmegreen (viitor preşedinte Uniunea Astronomică Internaţională, intervenţia ei va fi video), dr. Magda Stavinschi (Institutul Astronomic al Academiei Române), prof. Alexandru Mironov şi prof. dr. Mircea Rusu (Universitatea din Bucureşti). 

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slănic este un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanţare europeană, iniţiat de Telescoape.ro şi Asociaţia Astronomică Urania din Bucureşti

Având un diametrul de 16 metri, dar şi cel mai luminos sistem de proiecţie de rezoluţie 4K, cu sursă de lumină laser (24000 lumeni), este cel mai mare planetariu din România.

Evenimentul de vineri, 19 iulie, sărbătoreşte una dintre cel mai mare realizări ale civilizaţiei umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolaltă cu deschiderea oficială a planetariului, finalizat în 2018. „Turiştii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelaţiilor şi obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecţiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generaţie, instalat în planetariu”, arată Dragoş Braşov, iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Astronomice Urania în cadrul unui comunicat de presă.

Mai multe detalii despre acest proiect puteţi afla de pe pagina de Facebook sau de pe site-ul planetariului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Misiunea spaţială Apollo 8 a NASA, prima în jurul Lunii

Aselenizarea – marea farsa a secolului XX?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase