Home » D:News » Numărul accidentărilor la sporturile pe plajă a crescut în România. Ce sfaturi dă dr. Ion Bogdan Codorean

Numărul accidentărilor la sporturile pe plajă a crescut în România. Ce sfaturi dă dr. Ion Bogdan Codorean

Publicat: 21.07.2019
Mulţi români optează şi pentru sporturile pe plajă atunci când merg la mare, iar acest lucru poate aduce însă accidentări. Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportive, a avertizat că în acest an a crescut numărul accidentarilor ca urmare a practicării sporturilor pe plajă.

Fotbalul, voleiul, badmintonul, kite-ing-ul, skiul nautic fac parte din bucuriile verii şi ale vacanţelor la mare dacă există atenţie şi ponderaţie, însă ele se pot lăsă si cu entorse de gleznă şi de genunchi, fracturi de gleznă, rupturi de ligament sau de menisc dacă sunt practicate extrem şi fără grijă.  

„În timpul jocurilor de fotbal sau de volei pe plaja se aleargă după minge, nisipul nu e drept, îţi alunecă piciorul, te trânteşti pe nisip şi se pot produce accidentări neplăcute. La kiting există riscul de a-ţi ieşi unul dintre picioare din suport, moment în care se răsuceşte kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta, iar la schi nautic, se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu dă drumul la sfoară şi se pot produce accidentări foarte grave. Însa dintre toate, aş putea spune că cel mai riscant este fotbalul pe plajă, pentru că oboseşti mult mai repede, pentru că alergi mult pe suprafaţa denivelată, există şi contact, aluneci, te arunci pe jos.”, descrie dr. Ion Bogdan Codorean riscurile pe care le implică practicarea sporturilor pe plajă. 

Potrivit doctorului Codorean, cel mai sigur şi sănătos tip de mişcare este alergatul pe malul mării dimineaţa devreme sau seara, deoarece suprafaţa de alergare este ideală, nisipul ud este suficient de moale, dar şi de drept pentru a nu forţa gleznele şi încheieturile.

dr. Ion Bogdan Codorean

Există câteva precauţii pe care iubitorii de mare şi de mişcare pe plajă le pot lua în seamă pentru a preveni accidentările: „Ideal este ca sporturile de plajă să se practice desculţ, fără niciun fel de încălâăminte, cu atenţie sporită la cioburi sau scoici ascuţite. Şlapii sau papucii de plajă reprezintă cea mai proastă opţiune, pentru că piciorul nu stă fix şi se alunecă în ei şi astfel se produc cele mai multe dintre entorse, iar în adidaşi intră nisip cu scoici şi creează disconfort”, sfătuieşte dr. Ion Bogdan Codorean.   

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase