Home » D:News » Cercetătorii de la Universitatea din Utah au reuşit să construiască un braţ protetic care poate ”simţi” obiectele

Cercetătorii de la Universitatea din Utah au reuşit să construiască un braţ protetic care poate ”simţi” obiectele

Cercetătorii de la Universitatea din Utah au reuşit să construiască un braţ protetic care poate ”simţi” obiectele
Publicat: 26.07.2019
Universitatea din Utah a început testarea unor prototipuri de membre artificiale care permit utilizatorilor să imite cu aproximaţie mişcările unui braţ real.

Pentru persoanele care au suferit una sau chiar mai multe operaţii de amputare vaţa se schimbă dramatic, acţiuni şi mişcări care le erau facile devin mult mai complexe. De aceea, în ultimele decenii, oamenii de ştiinţă au început să proiecteze proteze care fie folosite de către aceşti oameni. De-a lungul timpului, aceste proteze au fost rafinate, permiţând într-o oarecare măsură replicarea mişcărilor corpului.

Un astfel de exemplu în care oamenii de ştiinţă au reuşit să producă un prototip care poate replica mişcările mânii destul de bine şi chiar poate să permită utilizatorului să „simtă” obiectele cu care intră în contact, notează Techxplore.

Keven Walgamott este unul dintre primii utilizatori care au testat aceste proteze şi s-a declarat foarte mulţumit de modul în care acestea funcţionează. Keven a suferit în urmă cu 17 ani un accident în urma căruia medicii au decis să îi amputeze o mare parte braţul stâng. Proteza testată de către acesta i-a permis să mişte degetele mâinii într-un mod similar unei mâinii umane. În plus, datorită modului în care a fost proiectată proteza a putut „simţi” obictele pe care le ţinea în mână, reuşind astfel să aplice cantitatea optimă de presiune asupra acestora.

Echipa de la Universitatea Utah care a proiectat acest braţ, numit LUKE, o trimitere la personajul Luke Skywalker din Star Wars care şi-a pierdut , la rândul său, o mână, a proiectat o modalitate prin care proteza să imite modul în care o mână obişnuită trimite şi recepţionează semnale dinspre şi către creier.

„Am modificat modul în care braţul trimite semnale către creier pentru imita modul în care acest lucrua apare în mod natural. Astfel, am reuşit să obţinem rezultate superioare”, explică Jacob George, membru al echipei care a proiectat braţul.

LUKE Arm a reprezentat produsul unei munci de 15 ani şi este compusă dintr-o serie de moatoare metalice acoperite cu o „piele” din silicon şi este alimentată de către o baterie externă. Inovaţia adusă de către acest proiect se datorează sistemului de interfaţă cu sistemul nervos al pacienţilor, prin 100 de microelectrozi şi fire care sunt implatate în braţul amputat. 

 

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase