Home » D:News » Toni Morrison a murit. A fost prima scriitoare afro-americană premiată cu Nobel pentru Literatură

Toni Morrison a murit. A fost prima scriitoare afro-americană premiată cu Nobel pentru Literatură

Toni Morrison a murit. A fost prima scriitoare afro-americană premiată cu Nobel pentru Literatură
Publicat: 07.08.2019
Scriitoarea Toni Morrison, prima autoare afro-americană distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură, a murit luni noapte la vârsta de 88 de ani, anunţă BBC, citat de Mediafax.

Edirotul Alfred A. Kopf a confirmat faptul că Morrison a încetat din viaţă luni noapte la New York.

Toni Morrison a ajuns cunoscută după ce a publicat romanul ”Beloved/ Preaiubita”, care i-a adus premiul Pulitzer în 1987. Cartea sa a fost ecranizată, în rolurile principale jucând Oprah Winfrey şi Danny Glover.

Cu zece ani înainte câştigase Premiul National Book Critics Circle pentru romanul ” Song of Solomon/ Cântecul lui Solomon”.

Născută cu numele de Chloe Anthony Wofford, pe 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, Toni Morrison a crescut într-o familie pentru care a fost importantă moştenirea culturală a comunităţii afro-americane, dar şi literatura, artele şi tradiţiile locale.

Morrison a studiat la universităţile Howard şi la Cornell. A lucrat ca redactor la Random House şi ca profestor de scriere creativă la Universitatea Princeton până în 2006. Cărţile sale surprind experienţa feminină în diferite perioade din viaţa comunităţii afro-americane.

A primit premiul Nobel în 1993, academia suedeză celebrând modul în care Morrison foloseşte limbajul şi ”forţa sa vizionară”. A primit din partea preşedintelui Barack Obama, în 2012, Medalia Prezidenţială a Libertăţii. A fost laureată a distincţiei ”PEN/Saul Bellow pentru Realizări în Ficţiunea Americană, în 2016.

În România editura Art i-a dedicat o colecţie de autor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase