Home » D:News » În esenţă, rămânem aceleaşi persoane indiferent de cantitatea de alcool consumată – studiu

În esenţă, rămânem aceleaşi persoane indiferent de cantitatea de alcool consumată – studiu

În esenţă, rămânem aceleaşi persoane indiferent de cantitatea de alcool consumată – studiu
Publicat: 15.09.2019
Atât ştiinţific, cât şi la nivelul anecdotelor, consumul de alcool este asociat cu lipsa inhibiţiilor şi modificarea modului în care interacţionăm cu cei din jurul nostru.

În cunoaşterea comună, de zi cu zi, dar şi în cea ştiinţifică, consumul de alcool conduce la ridicarea inhibiţiilor pe care o persoană le are, într-o mai mică sau mai mare măsură, şi transformarea modului de interacţiune cu cei din jur. Adesea, atunci când noi sau cineva cunoscut nouă se află într-o situaţie conflictuală sau acţionează într-un mod necaracteristic, uneori într-un mod negativ, obişnuim să punem aste pe seama băuturilor alcoolice, într-o manieră care sugerează că responsabilitatea pentru respectivele acţiuni nu poate fi pusă pe seama celui care le-a făcut.

Un studiu nou contrazice acest mit, conform căruia, într-o formă sau alta, ne „transformăm” în altcineva atunci când consumăm alcool, plecând de la relaţia dintre alcool, empatie şi comportamentul moral.

Acest studiu, condus de către Kathryn Francis, conferenţiară universitară a catedrei de Psihologie a Universităţii Bradford (Marea Britanie), a presupus măsurarea empatiei şi a capacităţii de a lua decizii morale a unor subiecţi care au consumat diferite cantităţi de alcool. Cea mai importantă observaţie pe care oamenii de ştiinţă care au coordonat acest experiment au făcut-o a fost aceea că un grad avansat de ebrietate este asociat cu o scădere a capacităţii de a răspunde la stările emoţionale şi reacţiile celor din jur, dar asta nu schimbă capacitatea noastră de a distinge între ceea ce considerăm a fi bine şi ceea ce este rău, scrie în articolul din The Conversation.

În cadrul acestui experiment, participanţii au fost puşi în faţa unei dileme: ar sacrifica o persoană pentru a salva alte cinci? Oamenii de ştiinţă au observat că persoanele care ar fi sacrificat o persoană înainte de a consuma alcool erau la fel de dispuse să o facă şi după ce au consumat diferite cantităţi de alcool. O situaţie asemănătoare s-a înregistrat şi în cazul persoanelor care au refuzat să sacrifice o persoană pentru a salva alte cinci.

Concluzia pe care oamenii de ştiinţă au tras-o pornind de la aceste observaţii a fost că, indiferent de cantitatea de alcool pe care au consumant-o, compasul nostru moral este mereu „activ”, ceea ce ne face mereu responsabili de acţiunile noastre.

Citeşte şi:

Când consumul de alcool duce la alcoolism şi cum se poate combate acesta

Consumul unui singur pahar de alcool în plus pe săptămână îţi scurtează viaţa cu 30 de minute

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase