Home » D:News » Semnele rutiere care ar putea duce la creşterea siguranţei traficului pe şosele pe timp de noapte

Semnele rutiere care ar putea duce la creşterea siguranţei traficului pe şosele pe timp de noapte

Publicat: 01.09.2019
Aplicarea unei pelicule care reflectă lumina maşinilor în diferite culori pe timp de noapte ar putea creşte siguranţa în trafic.

O echipă de la Universitatea Buffalo, statul New York, Statele Unite ale Americii, a realizat o peliculă care atunci când este aplicată pe semnele rutiere reflectă lumina albă în diferite culori. Această schimbare a culorilor pe care şoferii sau persoanele de pe trotuare le observă atrage atenţia acestora asupra semnelor de circulaţie, crescând siguranţa traficului, notează Futurity.

Pelicula creată de către oamenii de ştiinţă foloseşte o serie de polimeri ataşaţi de către o suprafaţă transparentă. Caracteristicile fizice unice ale acestor polimeri fac ca, în funcţie de unghiul de observaţie faţă de semnele rutiere pe care sunt aplicate, lumina percepută de ochiul uman să se schimbe.

„Acest material ar putea fi folosit pentru a crea indicatoare rutiere inteligente”, a declarat Qiaoqiang Gan, conferenţiar al catedrei de Inginerie Electrică din cadrul Şcolii de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate a Universităţii Buffalo. „Dacă o persoană ascultă muzică cu volumul dat la maxim sau nu este atentă la drum atunci când merg pe jos sau conduc, semnele de circulaţie a căror culoare se schimbă în mod constant ar putea să le atragă atenţia asupra traficului”, a mai declarat acesta.

Oamenii de ştiinţă care au creat această peliculă polimerică reflectorizantă au reuşit să o testeze în condiţii de trafic real. Pelicula a fost aplicată pe indicatoarele de pe marginea drumului, precum şi pe marcajele rutiere de pe carosabil. Cercetătorii au observat că schimbarea culorilor este remarcată de către şoferi la viteze mici, în timp ce persoanele care merg pe jos tind să fie observe mai repede schimbarea bruscă a culorilor atunci când autoturismele se deplasează cu viteze mari.

Studiul în care oameni de ştiinţă îşi explică procedeele de obţinere a acestei pelicule reflectorizante, precum şi rezultatele testelor din teren, a fost publicat în Science Advances.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase