Home » D:News » Sculptura atribuită lui Giacometti, spartă de o pisică, care s-a vândut la licitaţie pentru 550.000 de euro

Sculptura atribuită lui Giacometti, spartă de o pisică, care s-a vândut la licitaţie pentru 550.000 de euro

Sculptura atribuită lui Giacometti, spartă de o pisică, care s-a vândut la licitaţie pentru 550.000 de euro
Publicat: 30.08.2019
O sculptură atribuită artistului Alberto Giacometti, în februarie anul acesta, după ce mult timp nu a putut fi autentificată, a fost vândută la licitaţie pentru 550.000 de euro, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

În urmă cu un an, proprietara, Claire Clark-Hall, a prezentat sculptura într-o emisiune TV din Marea Britanie, „Fake or Fortune?”, încercând să o autentifice. Sculptura albă este similară seriei „Gazing Head”, de Giacometti, unul dintre cei mai mari artişti ai secolului al XX-lea. Un exemplar din această serie este, de altfel, expus la celebrul Museum of Modern Art (MoMA) din New York.

După o anchetă realizată de jurnaliştii britanici, nu a fost descoperită nicio dovadă care să susţină ideea că acea sculptură ar fi fost realizată de Giacometti.

Obiectul a fost supus apoi unei expertize plătite, Comitetului Giacometti din Paris, singura autoritate abilitată în acest sens. În cele din urmă, în februarie 2019, sculptura din ghips a fost atribuită celebrului artist şi a fost apoi vândută la licitaţie, la casa Christie’s din Paris, pentru peste 550.000 de euro.

Opera aparţinea familiei lui Claire Clark-Hall, bunica acesteia fiind prietenă cu una dintre iubitele sculptorului. Sculptura, cumpărată în 1930, a fost spartă de pisica familiei în anii 1960. Bunicul a colectat fragmentele sparte, le-a lipit şi le-a acoperit cu vopsea albă, inclusiv semnătura artistului, „Alberto Giacometti 1928”. Abia după ce a descoperit semnătura, Comitetul Giacometti a decis să autentifice sculptura.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase