Home » D:News » Clădirea primei universităţi moderne a României, motiv de proces între două instituţii de învăţământ

Clădirea primei universităţi moderne a României, motiv de proces între două instituţii de învăţământ

Clădirea primei universităţi moderne a României, motiv de proces între două instituţii de învăţământ
Publicat: 31.08.2019
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a trimis Universităţii Tehnice o notificare de evacuare invocând „recunoaşterea unui adevăr istoric”, după ce ambele instituţii de învăţământ au împărţit spaţiul Palatului Universitar din Copou, construit ca sediu al primei universităţi moderne din România.

Impunătoarea clădire de pe dealul Copoului din Iaşi, inaugurată în data de 21 octombrie 1897, în prezenţa Regelui Carol şi a Reginei Elisabeta, ca sediu al primei universităţi din Principatele Române este una dintre clădirile simbol ale Iaşului. Palatul Universitar, aşa cum mai este cunoscut, este sediul a două universităţi: Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Universitatea Tehnică, iar de curând a devenit motiv de dispută în instanţă între cele două instituţii de învăţământ superior.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a trimis Universităţii Tehnice o notă de evacuare a spaţiului ocupat în partea veche a Palatului Universitar.

Întrebat care sunt motivele care au dus la această decizie, rectorul UAIC Iaşi, Tudorel Toader, a invocat „adevărul istoric” şi o „datorie”.

Toader a menţionat un acord între cele două instituţii de învăţământ superior, un acord ce datează din 1945 şi potrivit căruia Institutul Politehnic era găzduit în Palatul din Copou până când îşi construieşte propriul sediu. Deşi au fost ridicate mai multe clădiri, Institutul Politehnic, astăzi Universitatea Gheorghe Asachi, încă împarte clădirea cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

„Notificarea pe care am trimis-o ieri (joi – n.r.) către Universitatea Tehnică are la bază recunoaşterea unui adevăr istoric: Palatul Universitar din Copou a aparţinut de la bun început UAIC. (…) Cu toate acestea, Universitatea Tehnică a ocupat în continuare aripa veche a Palatului Universitar din Copou, fără nici o bază legală. Demersul pe care l-am început reprezintă mai mult decât dorinţa actualei conduceri executive a UAIC. Este vorba despre o datorie pe care nu avem voie să nu o respectăm – Palatul Universitar trebuie să redevină, aşa cum este firesc, Universităţii Alexandru Ioan Cuza”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Reprezentanţii Universităţii Tehnice s-au declarat surprinşi de notificarea de evacuare, de care au aflat dintr-un comunicat de presă publicat de UAIC pe site-ul propriu.

În spaţiile din Copou, UTI Iaşi are facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Tot în partea lor de clădire se află şi jumătate din Sala Paşilor Pierduţi, Aula Magna Carmen Sylva şi Bibilioteca Gheorghe Asachi, considerată una dintre cele mai frumoase din lume.

Tot printr-un comunicat de presă, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi face referire şi la un proces între cele două instituţii de învăţământ superior, intentat de UAIC, prin care se contestă intabularea clădirii. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, în 2007, solicitarea UAIC, suştin cei de la UTI, iar an de an, între cele două instituţii, se face un contract de comodat pentru ca Facultatea de Chimie a UAIC să poată să îşi desfăşoare activitatea în partea de clădire a UTI.

„Am răspuns de fiecare dată pozitiv solicitărilor conducerii UAIC de a acorda prin comodat spaţii Facultăţii de Chimie în corpul nostru din clădirea Palatului Universitar. Nu am solicitat niciodată (şi nici nu am avut intenţia de a face aceasta) evacuarea acestor spaţii de către colegii de la Facultatea de Chimie. Nu am solicitat acest lucru deşi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la TUIASI s-a dezvoltat mult în ultimii ani, are un număr în creştere de studenţi şi ar fi avut nevoie de mai multe spaţii didactice. (…) Practic, până acum, UAIC a recunoscut dreptul de proprietate cu fiecare solicitare adresată pentru a prelungi acest contract de comodat”, se arată în comunicatul transmis de către Universitatea Gheorghe Asachi.

Ambele instituţii de învăţământ superior au anunţat că îşi vor apăra drepturile în instanţă.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase