Home » D:News » Turcia, afectată de criza capacelor cu borcan

Turcia, afectată de criza capacelor cu borcan

Turcia, afectată de criza capacelor cu borcan
Publicat: 24.09.2019
O criză fără precedent afectează Turcia în ceea ce priveşte capacele de borcan, care au devenit atât de greu de găsit încât oamenii au început să le fure, aceasta fiind o dovadă a percepţiei populaţiei faţă de direcţia în care se îndreaptă economia, informează Bloomberg, citat de agenţia de presă Mediafax.

Înainte de venirea iernii, o perioadă în care preţurile la alimente sunt mai mari, populaţia Turciei începe să se pregătească de iarnă cu conserve de legume şi fructe făcute în casă. Însă, criza capacelor de borcan este o dovadă a „sentimentului de urgenţă” pe care mulţi turci îl resimt când vine vorba despre pregătirile pentru iarnă din acest an.

„Capacele de borcan au devenit obiecte pentru piaţa neagră. Probabil vindem aproximativ 5.000 de capace într-o zi. Oamenii pur şi simplu le smulg de pe rafturi”, afirma Bilal Onar, un angajat la un supermarket din Istanbul, potrivit sursei citate.

În condiţiile în care bugetele lor încă se resimt după prăbuşirea monedei în 2018, turcii au început să caute capace de borcan pentru a profita de calmarea inflaţiei şi a face conserve pentru iarnă. În urmă cu câteva luni, rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel de la venirea la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în urmă cu 16 ani.

„Oamenii cred că preţurile vor creşte la iarnă, astfel că îşi iau măsuri de prevedere”, explică Ibrahim Bilici, proprietarul unui magazin care vinde articole ieftine. „Fac munca asta de aproape 30 de ani şi nu am văzut nimic asemănător”, a adăugat el.

În luna aprilie a acestui an, preţurile la fructe şi legume au înregistrat o creştere în ritm anual de aproape 73%.

Metin Onbasili, care deţine un magazin în cartierul Besiktas, spune că în prezent capacele de borcan se vând cu 0,7 lire (12 cenţi) bucata, dublu faţă de preţul de anul trecut.

„Cererea a explodat pentru că şi preţurile au explodat anul trecut”, a subliniat acesta.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase