Home » D:News » Dumitru Prunariu, Adrian Titieni şi Virgiliu Pop sunt invitaţii la FLIGHT Festival Timişoara

Dumitru Prunariu, Adrian Titieni şi Virgiliu Pop sunt invitaţii la FLIGHT Festival Timişoara

Dumitru Prunariu, Adrian Titieni şi Virgiliu Pop sunt invitaţii la FLIGHT Festival Timişoara
Publicat: 25.09.2019
Dumitru Prunariu, Adrian Titieni şi Virgiliu Pop sunt invitaţii la FLIGHT Festival Timişoara, manifestarea dedicată filmului de ştiinţă, ficţiune şi tehnologie, de vineri până duminică, transmite agenţia de presă Mediafax.

Printre evenimentele speciale ale festivalului se numără Hackerville Maraton, sâmbătă 28 septembrie şi Homo Digitalis, o conversaţie despre tehnologie şi morală, duminică 29 septembrie, la care vor fi prezenţi Dumitru Prunariu, Adrian Titieni şi Virgiliu Pop.

”De la descoperirea sistemului numeric, abac, calculatorul de buzunar şi până la gadget-urile care astăzi pot să te localizeze în timp real, să-ţi ofere recomandări despre lucrurile pe care poţi să le faci sau să-ţi ţină companie atunci când te plictiseşti, omenirea a parcurs nişte paşi uriaşi într-un timp relativ scurt. Tehnologia a devenit parte integrantă a vieţilor noastre şi şi-a creat o dublă valenţă”, comentează organizatorii.

Sâmbătă, de la ora 11.30, Science, Fiction & Technology Film Festival Timişoara va explora domeniul spionajului cibernetic programând proiecţia maraton a celor şase episoade ale mini-seriei ”Hackerville”, regizată de Igor Cobileanski şi Anca Miruna Lăzărescu. ”Hackerville” este creat de Jörg Winger şi Ralph Martin şi produs de HBO Europe.

Nu demult, mai exact în 2018, toate canalele social-media, dar şi cele de ştiri convenţionale au luat-o razna când HBO România a anunţat că mult aşteptatele filmări ale unei mini-serii ce avea să schimbe faţa unui oraş, dar şi percepţia lui în lume, s-au încheiat. Americanii ştiau deja de Râmnicu Vâlcea încă din 2011 şi îl numeau “Silicon Valley al fraudelor online”, iar presa Europeană în frunte cu exigentul ziar francez Le Monde au supranumit oraşul Hackerville, într-un articol despre fenomenul criminalităţii informatice care apăruse şi se dezvoltase aici. Timişorenii însă au aflat această (po)veste pe propria piele. Timp de trei luni, în 2018, o serie de străzi şi bulevarde au fost blocate pentru filmări luând populaţia oraşului prin surprindere. Timp de trei luni, timişorenii au admirat de departe, s-au implicat şi au aşteptat cu sufletul la gură lansarea seriei pe HBO GO.

Mini-seria povesteşte despre atacul cibernetic asupra unei bănci din Germania care o duce pe Lisa Metz, expertă în criminalitate informatică în Frankfurt, la Timişoara, oraşul în care s-a născut şi unde se confruntă cu poliţistul român care se ocupă de caz, Adam Sandor (Andi Vasluianu).

Vizionarea celor şase episoade se va încheia înainte de dezbaterea Cinematografia – factor de dezvoltare locală, de la ora 17:15. Cum se poate dezvolta oraşul cu ajutorul industriei cinematografice? Cu ce beneficii vine o producţie cinematografică ? sunt întrebările la care vor încerca să răspundă Nicolae Robu, primarul oraşului Timişoara, Adrian Titieni, Prof. univ. dr., Preşedinte Onorific al UNATC şi Membru al Comisiei de Film din România, actor, Tudor Reu, producătorul Mobra Films, Domnica Cârciumaru, director de casting, Adriana Minea, avocat şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Timiş. Dezbaterea va fi moderată de Irina Margareta Nistor.

În cea de-a treia zi de festival, pe 29 septembrie, de la ora 15.00 are loc proiecţia filmului Almost Human – o explorare a relaţiei omului cu tehnologia, narată de renumitul Stephen Fry şi regizată de danezul Jeppe Rønde. Almost Human a câştigat anul acesta Premiul pentru Cel mai bun Film la Festivalul Internaţional de la Tribeca New York, în sub-categoria Tribeca X dedicată colaborărilor dintre artişti şi branduri.

Filmul provoacă spectatorul şi-i adresează o serie de întrebări filosofice ca parte a unui studiu despre cum am ajuns unde suntem şi ce se va întâmpla în viitor. Rønde se întâlneşte cu 10 dintre cei mai reputaţi cercetători ştiinţifici ai lumii – filosofi, antropologi, arheologi şi programatori care ne arată prin experimentele lor că relaţia cu tehnologia este la fel de mult ca relaţia cu noi înşine.

Îmbinând inteligent regia şi tehnicile narative pentru a da de înţeles că omenirea şi-a creat propriul “monstru” sub forma roboţilor şi a Inteligenţei Artificiale, regizorul afirmă că “filmul este de fapt despre istoria universului. Nu ştiam despre lucruri ca Big Bang-ul acum 100 de ani şi încă mai sunt lucruri pe care nu le ştim – a accepta asta este cheia filmului, pentru că acceptând că nu vom şti niciodată înseamnă pierderea controlului şi oamenii au o mare nevoie de control. Într-un fel, este un gând înspăimântător, dar personal, cred că e minunat!”.

Proiecţia filmului va fi urmată de dezbaterea Homo Digitalis – o conversaţie despre tehnologie şi morală între cosmonautul Dumitru Prunariu, primul astronaut român, scriitorul Virgiliu Pop, Marius Cosmeanu, editorul Savantgard, şi criticul de film Irina Margareta Nistor despre Homo digitalis, adevăruri şi superstiţii despre inteligenţa artificială şi despre cum ne influenţează progresul tehnologic.
Va reamintim că vineri, 26 septembrie, în prima zi a festivalului, va avea loc proiecţia cu filmul Chuck Norris vs. Communism, 2015, regia Ilinca Călugăreanu, urmată de discuţia România. 30 de ani mai târziu – de la analog la digital în care protagonista filmului, Irina Margareta Nistor va intra în dialog cu scriitoarea Adriana Babeţi şi regizorul Cristian Mungiu.

Organizat de Asociaţia Cinemascop şi Flight Festival, Science, Fiction & Technology Film Festival îşi propune să ofere oraşului şi zonei posibilitatea de a fi la curent cu cele mai captivante filme de cinema reunite sub aceste categorii şi de a participa la evenimente, dezbateri şi activităţi interactive legate de tehnologie şi cinema.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase