Home » D:News » Producătorii de automobile electrice caută sunete pentru siguranţa pietonilor

Producătorii de automobile electrice caută sunete pentru siguranţa pietonilor

Producătorii de automobile electrice caută sunete pentru siguranţa pietonilor
Publicat: 25.09.2019
Conformându-se noilor reglementări, Nissan va lansa sunetul „Canto” pentru siguranţa în trafic, odată cu apariţia noului model electric Leaf, anul viitor. Sunetul este creat de studioul Man Made Music, iar nivelul acestuia creşte pe măsură ce maşina accelerează, scrie The Star, citat de agenţia de presă Mediafax.

În urmă cu doi ani, Nissan a angajat studioul Man Made Music pentru a realiza o sarcină aparent simplă: proiectarea unui sunet pe care vehiculele sale electrice silenţioase l-ar putea emite pentru a-şi face simţită prezenţa pe şosele.

Producătorul auto nu a comandat o carcateristică ce părea desprinsă din viitor, ci se pregătea de o reglementare care va intra în vigoare anul viitor. Aceasta va stabili ca toate vehiculele hibride şi electrice, care sunt mai silenţioase faţă de predecesoarele lor care consumă benzină sau motorină, să emită zgomote la anumite viteze pentru siguranţa pietonilor.

În această săptămână, Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi din Canada a propus schimbarea respectivei reglementări, pentru a permite producătorilor de automobile să ofere şoferilor o suită de sunete. Deocamdată, Nissan intenţionează să includă doar unul, odată cu modelul lor electric Leaf, de anul viitor.

Proiectarea unor astfel de sunete este o acţiune complexă, potrivit lui Joel Beckerman, fondatorul Man Made Music. Cu Canto, echipa a trebuit să abordeze siguranţa şi să menţină o identitate de marcă, totul într-o buclă de trei secunde care este distinctivă, dar nu iese în evidenţă.

„Dacă ne facem treaba în astfel de situaţii, atunci nu veţi observa ce am făcut”, a spus Beckerman. „Devine firesc, este doar o parte din viaţa ta, este o parte din mediul tău. Când greşeşti, atunci oamenii observă”.

Echipa de la Man Made Music, obişnuită să dezvolte materiale audio pentru TV, filme şi radio, a petrecut aproape jumătate din 2017 lucrând la sunet, o stratificare de instrumente de suflat şi cu corzi, alături de sunete analogice şi digitale.

„Un element pe care ne-am bazat noi îl reprezintă „undele sinusoidale” pure de la sintetizatoarele analogice”, a declarat Danni Venne, directorul creativ al studioului în cadrul proiectului Nissan. „De asemenea, am constatat că adăugarea de biţi de „zgomot alb” la mixaj ne-a oferit posibilitatea de a modela şi colora sunetul. Este aproape ca şi cum am fi creat „Canto” din blocuri fundamentale de sunet”.

În timp ce apariţia unor vehicule hibride şi electrice mai liniştite prezintă o oportunitate de a crea astfel de sunete de la zero, există o lungă istorie a designului sonor în industria auto. Maşinile americane puternice sau motocicletele Hley Davidson se diferenţiază de restul vehiculelor prin sunetele caracteristice pe care le emit.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase