Home » D:News » 12.000 de participanţi la Romanian Science Festival

12.000 de participanţi la Romanian Science Festival

12.000 de participanţi la Romanian Science Festival
Publicat: 26.09.2019
Prima ediţie a Romanian Science Festival, un eveniment de promovare a ştiinţei atât în rândul elevilor cât şi în comunitate, s-a bucurat de un succes, circa 12.000 de oameni, de toate vârstele, au participat la evenimentele organizate în Baia Mare, Piteşti şi Timişoara

„Pe lângă faptul că festivalul a adus ştiinţa mai aproape de elevi prin intermediul unor studenţi şi cercetători români din diaspora, Romanian Science Festival a demonstrat că ştiinţa poate uni oamenii şi nu ţine cont de diferenţele dintre ei”, afirmă organizatorii într-un comunicat de presă remis Descopera.ro.

Desfăşurat între 13-21 septembrie, festivalul a avut loc în trei oraşe: Baia Mare, Piteşti şi Timişoara. În organizarea evenimentelor au fost angrenaţi 34 de studenţi şi cercetători români afiliaţi la centre universitare de prestigiu din străinătate care au lucrat cu peste 450 de voluntari. 

Festivalul a fost organizat în acelaşi format în toate cele trei oraşe. În prima zi de festival, cei 34 de „mentori” au susţinut în total 64 ateliere în 16 şcoli şi licee în faţa a peste 3.500 de elevi. Studenţii şi cercetătorii români au prezentat parcursul lor în universitate şi în carieră încercând să îi motiveze pe elevi şi să îi inspire către disciplinele STEM care oferă o varietate de oportunităţi. 

A doua zi de festival a fost dedicată unui târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 şi 103 ani a fost invitată să descopere ştiinţa prin experimente interactive. În total, un număr de 12.000 de participanţi au făcut experimentele de la Romanian Science Festival în cele trei oraşe în care s-a organizat. 

„Etosul evenimentului Romanian Science Festival este că ştiinţa uneşte pe toţi. Astfel la Baia Mare au participat ca ucenici pe lângă voluntari un număr de 16 copii de etnie romă din comunitatea defavorizată de pe Pirită. În plus, noţiunea de ucenici a fost dezvoltată şi la Piteşti unde 10 copii de gimnaziu veniţi din satele din judeţul Argeş au fost mentoraţi la rândul lor de experimentatorii de liceu. La Timişoara, un grup de 12 elevi ai Centrului  Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Paul Popescu Neveanu” Timişoara, copii cu dizabilităţi neuro-psihice, aflaţi sâmbăta în internatul şcolii fost aduşi special la festival sub îndrumarea cadrelor didactice”, mai precizează sursa citată.

Pasiunea pentru ştiinţă nu ţine cont de vârstă. Cel mai tânăr voluntar a avut 5 ani, iar cel mai bătrân a fost în vârstă de 80 de ani. 

„Ne bucurăm de succesul pe care prima ediţie l-a avut. Ne bucurăm că am găsit deschidere în rândul diasporei academice şi mulţi mentori au răspuns pozitiv invitaţiei noastre. Deja am primit cereri de implicare pentru anul viitor din partea mai multor studenţi şi cercetători români…. După cum se vede, am găsit o deschidere foarte mare în instituţiile de învăţământ şi în comunităţile din fiecare oraş. Acest lucru ne dovedeşte că este nevoie de astfel de evenimente. Sperăm să revenim în cele trei oraşe anul viitor, dar să vizităm şi alte localităţi.” au declarat organizatorii. 

Comitetul de organizare a Romanian Science Festival este compus din: Eliza Casapopol, Data Scientist în Olanda, Sandor Kruk, cercetător la Agenţia Spaţială Europeană, Ciprian Ploştinar, Director de cercetare, Universitatea Lund (Suedia) şi Oana Romocea, Membru al Bordului, Oxford for Romania. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase