Home » D:News » Papa Francisc va cere abolirea armelor nucleare

Papa Francisc va cere abolirea armelor nucleare

Papa Francisc va cere abolirea armelor nucleare
Publicat: 10.10.2019
Papa Francisc va cere abolirea armelor nucleare în discursuri pe care le va susţine în timpul vizitei sale oficiale programate în Japonia, luna viitoare, a anunţat biroul de presă al suveranului pontif, potrivit Kyodo News, citat de agenţia de presă Mediafax.

Este vorba despre discursurile pe care papa Francisc le va susţine la Hiroshima şi Nagasaki, pe 24 noiembrie, în timpul vizitei sale oficiale în Japonia – prima a unui suveran pontif din ultimii 38 de ani -, care va avea loc în perioada 23 – 26 noiembrie.

Papa va merge şi la Tokyo, pentru a se întâlni cu supravieţuitori ai seismului care a devastat nord-estul Japoniei în martie 2011.

„Sunt profund impresionat şi am un mare respect pentru Japonia atunci când citesc poveşti despre martiri şi despre experienţele victimelor de la Hiroshima şi Nagasaki”, le-a spus papa unor jurnalişti japonezi, potrivit Vatican News.

Papa a mai spus că admiră modul în care victimele au reuşit să se ridice după „acea încercare infernală”, descriind bombardamentele atomice de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial drept „monstruoase”.

„Deci, acum, repet un adevăr: utilizarea energiei atomice în război este imorală”, a mai spus papa, care va aprinde „Făclia Păcii”, adusă de la Vatican, la Nagasaki Peace Park şi Hiroshima Peace Memorial Park, potrivit oficialilor japonezi.

Pe 6 august 1945, bombardierul B-29 „Enola Gay” a decolat de pe aeroportul militar american din insula Tinian, aflată în arhipelagul Marianelor, iar bomba pe care o transporta, „Little Boy”, a fost lansată spre Hiroshima în jurul orei locale 08.15. Proiectilul a explodat după 45 de secunde, deasupra centrului oraşului japonez. Până la sfârşitul acelui an, aproximativ 140.000 de oameni din localitate au murit.

Trei zile mai târziu, bomba „Fat Man” a provocat distrugerea localităţii Nagasaki, ucigând circa 74.000 de oameni. După capitularea Japoniei, cel de-Al Doilea Război Mondial a luat sfârşit.

Francisc este al doilea papă care vizitează Japonia după Ioan Paul al II-lea, în 1981.

Cu 1,3 miliarde de adepţi la nivel mondial, Biserica catolică este cea mai mare dintre cele creştine, însă, în Japonia, este în minoritate.

Înainte de a vizita Japonia, papa va merge în Thailanda, începând din 20 noiembrie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase