Home » D:News » Un meteorit celebru care a căzut pe Terra acum peste 100 de ani nu şi-a găsit cumpărător

Un meteorit celebru care a căzut pe Terra acum peste 100 de ani nu şi-a găsit cumpărător

Un meteorit celebru care a căzut pe Terra acum peste 100 de ani nu şi-a găsit cumpărător
Publicat: 23.10.2019
Celebrul meteorit Mont-Dieu, care cântăreşte 364 de kilograme, nu a fost vândut, deşi a fost scos la licitaţie.

Meteoritul Mont-Dieu a fost descoperit în 2010, în Ardeni, de căutătorul de aur Jean-Luc Billard. Obiectul a căzut pe Terra la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind al treilea cel mai mare meteorit conservat din Franţa.

Meteoritul a fost scos la vânzare luni, alături de alte 130 de obiecte extraterestre, fotografii şi documente ale misiunii Apollo 11, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună. Licitaţia a fost organizată de casa Lucien Paris, la Hotelul Drouot din capitala franceză.

Preţul meteoritului era estimat între 800.000 – 120.000 de euro. Licitaţia pentru el a pornit de la 40.000 de euro şi s-a încheiat la 51.000 de euro. Casa de licitaţii a decis să nu mai vândă obiectul, potrivit Champagne Fm.

Meteoritul a fost obiectul unei proceduri judiciare care a durat patru ani, la finalul căreia proprietatea exclusivă asupra lui a fost atribuită persoanei care l-a descoperit. Instanţa a stabilit că obiectul extraterestru este „un bun fără stăpân”. Meteoritul fusese revendicat de către proprietarul terenului pe care a fost descoperit, în acest caz statul francez.

În toată această perioadă, obiectul a rămas expus la Planetariul din Belfort.

Un fragment de 157 de kilograme din meteoritul lunar Saint-Aubin, care s-a aflat printre obiectele licitate luni, a fost vândut către un colecţionar francez pentru suma de 35.400 de euro. Descoperit în 1968 de către un agricultor din Aube, fragmentul de rocă fusese estimat anterior la 30.000 – 50.000 de euro.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase