Home » D:News » Irlanda de Nord a legalizat avorturile şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Irlanda de Nord a legalizat avorturile şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Irlanda de Nord a legalizat avorturile şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex
Publicat: 23.10.2019
Irlanda de Nord a legalizat avorturile şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex, fiind ultima dintre regiunile Regatului Unit în care acestea nu erau permise de lege, informează Euronews, citat de agenţia de presă Mediafax.

Până acum legislaţia din Irlanda de Nord interzicea atât căsătoriile între persoane de acelaşi sex, cât şi avorturile, cu excepţia cazurilor în care viaţa mamei era pusă în pericol.

Interdicţiile au fost menţinute ca urmare a presiunilor politicienilor conservatori, însă Parlamentul de la Londra a adoptat o serie de amendamente care obligă Guvernul britanic să extindă şi în Irlanda de Nord dreptul persoanelor de acelaşi sex să se căsătorească şi să liberalizeze avortul în cazul în care Irlanda de Nord nu reuşea să îşi formeze Guvernul regional până pe 21 octombrie.

La începutul acestei luni, Înalta Curte de la Belfast a decis că legislaţia din Irlanda de Nord care interzice avorturile nu respectă obligaţiile Regatului Unit în ceea ce priveşte drepturile omului.

Primele căsătorii între persoane de acelaşi sex din Irlanda de Nord vor avea loc în februarie 2020, iar Guvernul are termen până la finalul lunii martie să finalizeze reglementările privind accesul femeilor la avort.

Partidul Unionist Democrat (DUP, conservator) şi politicieni din alte partide au încercat să convoace Parlamentul Irlandei de Nord pentru a bloca legalizarea avorturilor şi căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, însă nu au reuşit, dat fiind faptul că Legislativul nord-irlandez este suspendat din 2017. Din cauza situaţiei politice instabile de la Belfast, Legislativul şi Executivul fiind suspendate, cele mai multe dintre deciziile referitoare la Irlanda de Nord sunt luate la Londra.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase