Home » D:News » Motivul pentru care rămăşiţele fostului dictator spaniol Franco sunt deshumate azi

Motivul pentru care rămăşiţele fostului dictator spaniol Franco sunt deshumate azi

Motivul pentru care rămăşiţele fostului dictator spaniol Franco sunt deshumate azi
Publicat: 24.10.2019
Rămăşiţele fostului dictator spaniol Francisco Franco sunt deshumate joi, urmând a fi mutate din mausoleul Valea celor Căzuţi, către un cimitir statal, ca urmare a iniţiativei Guvernului de la Madrid, aprobată de Curtea Supremă a Spaniei, relatează site-ul postului BBC, citat de agenţia de presă Mediafax.

Trupul lui Francisco Franco va fi mutat joi, la 44 de ani de la moartea acestuia, din cadrul mausoleul Valea celor Căzuţi, loc cu însemnătate cultural-istorică, unde a fost înmormântat în 1975, către un mormânt familial dintr-un cimitir statal de la periferia Madridului, ca urmare a sentiţei Curţii Supreme spaniole, din septembrie.

Ceremonia de exhumare va începe la ora 10:30, ora locală ( 11:30, ora României), iar rămăşiţele vor fi transportate cu ajutorul unui elicopter. Evenimentul va fi unul restrâns, la acesta participând doar ministrul spaniol de Justiţie, un expert criminalist, un preot şi 22 de descendenţi ai fostului dictator. Prezenţa jurnaliştilor nu este permisă. Familia fostului dictator s-a împotrivit atât iniţiativei de a exhuma trupul lui Francisco Franco, cât şi locului în care acesta urmează a fi mutat.

Mutarea trupului neînsufleţit al fostului dictator este rezultatul iniţiativei Guvernului socialist aflat la guvernare în Spania, care a statuat că spaniolii nu ar trebui să continue glorificarea unui conducător fascist care a guvernat ţara pentru aproape patru decade.

Conform presei locale, ceremonia de exhumare a lui Franco va implica costuri de aproximativ 63.000 euro, ca urmare a infrastructurii necesare scoaterii sicriului din interiorul mausoleului.

Fostul dictator va fi mutat în cimitirul statal El Pardo, situat la periferia Madridului, alături de soţia acestuia.

Valea celor Căzuţi, aflat în apropierea Madridului, este un loc dedicat memoriei victimelor războiului civil, care a fost declanşat de Francisco Franco şi în cadrul căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 500.000 de persoane. Aproximativ 34.000 de persoane decedate în cadrul războiului au fost îngropate în Mausoleul Valea celor Căzuţi, mulţi dintre aceştia fiind susţinătorii ai republicanilor, înfrânţi în confruntarea ce a avut loc în anii 1936-1939.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase