Home » D:News » Motivul pentru care au fost refuzate statuile donate Alexandriei de un om de afaceri telormănean

Motivul pentru care au fost refuzate statuile donate Alexandriei de un om de afaceri telormănean

Motivul pentru care au fost refuzate statuile donate Alexandriei de un om de afaceri telormănean
Publicat: 01.11.2019
Reşedinţa judeţului Teleorman, Alexandria, nu a primit statuile pe care un om de afaceri local a vrut să le doneze, pentru că nu avea un aviz. Omul de afaceri spune că a primit vestea „cu surprindere şi nu prea”, potrivit agenţiei de presă Mediafax.

Omul de afaceri teleormănean Gabriel Florea a încercat să doneze oraşului Alexandria trei statui care să-i reprezinte pe cei pe care îi consideră adevăraţii oameni de valoare ai locului: Constantin Noica, Marin Preda şi Zaharia Stancu.

După ce a solicitat Consiliului local Alexandria alocarea a trei porţiuni de teren pentru amplasarea celor trei busturi, autorităţile locale i-au spus că donaţia este condiţionată de un aviz din partea Ministerului Culturii, chiar dacă acelaşi om de afaceri a mai donat oraşului o statuie cu prilejul Centenarului şi atunci nu i s-a cerut niciun fel de aviz.

În răspunsul primit de Gabriel Florea de la primarul oraşului Alexandria, Victor Drăguşin, se arăta că statuile sunt monumente de for public şi, în consecinţă, afaceristul trebuie să depună la documentaţie şi un aviz al Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public.

„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Direcţia Judeţeană de Cultură Teleorman, ne transmite că amplasarea monumentelor de for public se va realiza cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind urbanismul şi autorizarea lucrărilor de construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumente de For Public. În consecinţă, pentru aprobarea donaţiei de către Consiliul Local al municipiului Alexandria vă solicităm să prezentaţi avizul Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.”, se arată în răspunsul emis de Consiliul Local Alexandria şi semnat de primarul oraşului, Victor Drăguşin.

Vestea respingerii acestei donaţii a fost primită cu părere de rău de către afacerist.

„Sincer să fiu, am primit vestea cu surprindere şi nu prea…. Adică, am fost oarecum surprins că nu credeam ca lucrurile să se schimbe pe aceeasi speţă într-un timp relativ scurt. Asta e, mergem înainte! Trebuie să ne conformăm. Pe de altă parte, pentru faptul că am reuşit să ridicăm statuia Marii Uniri vreau să le mulţumesc acelor persoane care au făcut ca acest moment să fie realizat. Acele clipe, în special, mi-au dat să văd pe faţa copilului meu bucurie sinceră, şi ce amintiri îi vor rămâne! Totuşi, momentele ar fi fost mult mai uşor de înţeles şi de repetat, dacă vreun reprezentant local ar fi găsit un scurt răgaz de câteva minute să fie prezent la dezvelire şi să simtă acel sentiment unic, cum au făcut-o cei prezenţi. Nu e făcută să ies ca păduchele-n frunte, e pur şi simplu ceva ce am simţit să fac. La fel şi cu cele ale Personalităţilor. Sunt oameni care înţeleg, oameni care nu…”, a declarat Gabriel Florea.

Omul de afaceri a comandat trei busturi ale celor mai importante personalităţi teleormănene – Constantin Noica, Zaharia Stancu şi Marin Preda – cu gândul de a le amplasa în acelaşi parc de peste drum de Primărie şi de a denumi locul respectiv „Parcul Personalităţilor Teleormănene”. Totul pentru a mai înlătura din imaginea negativă pe care judeţul său natal o are în ţară.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase