Home » D:News » Un algoritm poate prezice când o persoană va muri, iar cei care l-au construit nu pot explica cum poate face asta

Un algoritm poate prezice când o persoană va muri, iar cei care l-au construit nu pot explica cum poate face asta

Publicat: 15.11.2019
Cercetătorii au creat un algoritm care poate aproxima şansele unei persoane de a muri în următorul an.

Inteligenţa artificială poate fi extrem de utilă şi interesantă, dar, după cum au aflat cercetătorii de la Centrul Medical Geisinger, aceasta poate fi sursa unor reale motive de îngrijorare. Mai exact, aceştia au creat un algoritm care poate calcula posibilitatea ca o persoană să moară în decursul unui an. Problema este că cercetătorii nu pot explica cum acesta funcţionează, notează New Scientist.

Cercetătorii au „antrenat” algoritmul cu ajutorul a 1,77 milioane de electrocardiograme, provenite de la 400.000 de pacienţi, pentru ca acesta să poată fi capabil să identifice acele tipare corespunzătoare unor viitoare probleme cardiace, atacuri de cord şi fibrilaţii.

Rezultatele obţinute în teste s-au dovedit a fi încurajatoare şi superioare celor obţinute de către metodele actuale, reuşind să identifice acei pacienţi care prezentau un risc ridicat de a muri în mai puţin de un an din cauza problemelor cardiace. Algoritmul a identificat chiar şi o serie de pacienţi care se aflau în pericol şi care, anterior, fuseseră declaraţi vindecaţi de către medici.

„Aceste constatări sugerează că algoritmul vede lucruri pe care probabil că oamenii nu le pot vedea sau cel puţin pe care doar le ignorăm şi le considerăm normale ”, a explicat Brandon Fornwalt, cercetător-şef. „Inteligenţa artificială poate să ne înveţe lucruri pe care le-am interpretat greşit de zeci de ani”, a mai adăugat acesta.

În ciuda rezultatelor foarte bune pe care acest algoritm le oferă, cercetătorii au o problemă majoră: nu pot explica modul în care acesta funcţionează, fiind neclar care date atrag atenţia acestuia. Din această cauză, practicienii din domeniul medical tind să fie reticienţi faţă de folosirea inteligenţei artificiale în domeniul lor de activitate.

Citeşte şi:

Primul vaccin antigripal creat de un robot. Inteligenţa artificială poate fi adaptată pentru realizarea medicamentelor

Papa Francisc atrage atenţia asupra pericolelor pe care inteligenţa artificială le ridică

Abu Dhabi va găzdui prima universitate dedicată inteligenţei artificiale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase