Home » D:News » Ziua Mondială a Toaletei este marcată anul acesta prin sloganul ”Să nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Ziua Mondială a Toaletei este marcată anul acesta prin sloganul ”Să nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Ziua Mondială a Toaletei este marcată anul acesta prin sloganul ”Să nu lăsăm pe nimeni în urmă”
Publicat: 19.11.2019
Ziua Mondială a Toaletei, marcată pe 19 noiembrie, după ce a fost decretată sărbătoare oficială de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2013, se desfăşoară anul acesta sub sloganul "Să nu lăsăm pe nimeni în urmă".

Ziua Mondială a Toaletei are ca scop promovarea unor condiţii sigure de salubritate şi eliminarea tabuurilor legate de toalete, potrivit http://www.worldtoiletday.info/.

Potrivit ONU, această sărbătoare are ca scop promovarea asigurării accesului la condiţii sigure de salubritate în toată lumea, până în 2030.

Accesul la o toaletă este un drept uman şi, în pofida acestui fapt, aproximativ 4,2 miliarde de persoane nu dispun de astfel de condiţii, potrivit ONU.

„O toaletă nu este doar o toaletă, salvează vieţi, protejează demnitatea şi creează oportunităţi”, mai arată organizaţia, citat[ de Mediafax.

Servicii de salubritate sigure înseamnă faptul că oamenii dispun de facilităţi igienice pentru toaletă care nu sunt împărţite cu alte persoane din gospodărie.

ONU arată că, zilnic, aproximativ 637 de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber.

De asemenea, circa o jumătate de milion de copii cu vârsta sub cinci ani mor anual din cauza unor boli provocate de apa contaminată, lipsa unor condiţii sigure de salubritate şi a igienei.

Potrivit unui raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin 2 miliarde de persoane folosesc surse de apă contaminată cu materii fecale.

Ziua Mondială a Toaletei a fost instituită de World Toilet Organization în 2001. 12 ani mai târziu, Adunarea Generală a ONU a adoptat ziua ca sărbătoare oficială.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase