Home » D:News » Caz medical tragic şi rar: Un bărbat a murit după ce a fost lins de câinele său

Caz medical tragic şi rar: Un bărbat a murit după ce a fost lins de câinele său

Publicat: 27.11.2019
Linsul este un comportament frecvent pe care câinii sau pisicile îl manifestă faţă de proprietarii lor şi care, în marea majoritate a cazurilor, nu are efecte secundare. Nu acesta a fost şi cazul unui bărbat de 63 de ani din Germania, care a murit după ce a fost lins de către patrupedul său. Medicii îi avertizează acum pe proprietarii de câini să fie atenţi la orice simptom neobişnuit pe care îl pot avea după ce au interacţionat îndeaproape cu animalele lor de companie.

Bărbatul s-a prezentat la un spital din Bremen, Germania, după ce timp de trei zile a prezentat simptome severe. Iniţial, a resimţit simptome similare cu gripa, precum creşterea temperaturii şi dificultăţi de respiraţie. Dar cu o zi înainte de a ajunge la spital, starea lui s-a agravat, o iritaţie i-a apărut pe faţă şi a resimţit dureri musculare şi nervoase în picioare. La o examinare mai atentă, medicii au constatat că avea sângerări subcutanate în picioare. În plus funcţiile rinichilor şi cea hepatică erau grav afectate, avea hipoxie, sângele nu mai ajungea la muşchi şi nu mai putea urina, potrivit Science Alert.

Pacientul nu prezenta dureri de cap sau de ceafă asociate cu meningita şi nici nu călătorise în nicio zonă de unde ar fi putut să contracteze o infecţie exotică.

Doctorii l-au diagnosticat cu o infecţie severă a sângelui cauzată de răspunsul imunitar al organismului (sepsis) şi purpura fulminans (o formă gravă de septicemie), o tulburare de coagulare a sângelui care i-a produs leziuni la nivelul pielii. 

Medicii l-au tratat rapid cu antibiotice, însă starea lui s-a agravat, a intrat în stop cardiac, a fost resuscitat şi intubat. În cea de-a patra zi de spitalizare, medicii au identificat cauza principală a bolii sale. Este vorba de bacteria „capnocytophaga canimorsus care se regăseşte, în mod normal, în flora gingivală a pisicilor şi câinilor din întreaga lume. Se transmite la oameni foarte rar prin intermediul muşcăturii câinilor şi doar către indivizii cu imunodeficienţă sau la alcoolici. 

Circa 25% dintre cei infectaţi cu această bacterie mor

Bărbatul nu fusese muşcat sau rănit în vreun fel de către câinele său, nu avea nici imunodeficienţă sau vreo altă boală gravă. Medicii au aflat că fusese lins de către câinele său cu câteva săptămâni înainte de a se îmbolnăvi. În acest caz i-a fost fatal, însă, deoarece în ciuda tratamentelor care i s-au administrat starea lui s-a înrăutăţit, organele au început să îi cedeze şi a făcut pneumonie. În cea de-a 16-a zi de spitalizare a murit, după ce a făcut un şoc septic sever.

Potrivit literaturii de specialitate, circa 25% dintre cazurile raportate de infecţii cu capnocytophaga canimorsus la oameni sunt fatale. Medicii afirmă că este posibil ca cifrele să fie mai mari din moment ce infecţia vine cu o serie de simptome similare cu ale gripei. Medicii nemţi de la Spitalul Crucii Roşii din Bremen, care au publicat recent un articol despre cazul acestui bărbat, avertizează că proprietarii de animale care experimentează simptome de gripă ar trebui să meargă de urgenţă la medic atunci când simptomele trec de cele ale unei simple infecţii virale, „în acest caz dispnee (dificultăţi la respiraţie) şi peteşii (pete de culoare roşii-vişinii cauzate de spargerea vaselor de sânge). 

Medicii care se confruntă cu astfel de cazuri ar trebui să îşi întrebe pacienţii dacă au intrat în contact cu vreun câine sau o pisică. „Ar trebui să ia în considerare infecţia cu C. canimorsus în prezenţa purpura fulminans şi în absenţa unor muşcături sau zgârieturi sau a vreunei imunodeficienţe. În asemenea cazuri, clinicianul ar trebui să îi administreze imediat tratament cu penicilină în combinaţie cu un inhibitor de beta – lactamază până la stabilirea diagnosticului final”, se arată în articolul despre acest caz, publicat în European Journal of Case Reports in Internal Medicine.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pericolul la care îţi expui câinele atunci când îl hrăneşti

Cum au distrus oamenii rasele de câini în ultima sută de ani

Cele mai bune rase de câini de pază

6 animale care simt bolile şi presimt dezastrele naturale

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase