Home » D:News » Buget record pentru Agenţia Spaţială Europeană. În ce proiecte vor ajunge banii

Buget record pentru Agenţia Spaţială Europeană. În ce proiecte vor ajunge banii

Buget record pentru Agenţia Spaţială Europeană. În ce proiecte vor ajunge banii
Publicat: 30.11.2019
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) va dispune de un buget de 14,4 miliarde de euro pentru următorii cinci ani, o sumă record de la înfiinţarea sa, în 1975, iar banii vor asigura programe variate, de la producerea de lansatoare la misiuni de explorare şi proiecte pe Lună şi Marte, potrivit Le Figaro.

Jan Wörner, directorul general al ESA, s-a declarat fericit de rezultat, după ce a prezentat, joi, bilanţul conferinţei celor 22 de miniştri europeni care se ocupă de domeniul spaţial în ţările membre ale agenţiei, potrivit Mediafax.

După două zile de negocieri, în Sevilla, Spania, şi doi ani de pregătiri, s-a ajuns la un acord pentru finanţarea programelor spaţiale.

Bugetul solicitat iniţial a fost de 14,3 miliarde de euro.

Bugetul este mai mare cu 4 miliarde de euro decât precedentul plan financiar, decis în 2016. Bugetul este împărţit, cu 12,5 miliarde de euro programate pentru primii trei ani, suma totală de 14,4 miliarde de euro acoperind cinci ani.

ESA se confruntă cu mari provocări financiare în acest domeniu, prinsă între SUA – NASA va dispune de un buget de 22,75 de miliarde de dolari doar în 2020 – şi ambiţiile Chinei.

„Bugetul în creştere marchează consolidarea ambiţiilor spaţiale europene”, a declarat Stéphane Israël, preşedinte executiv al Arianespace.

Germania contribuie cel mai mult la bugetul ESA

Germania are cea mai mare contribuţie, 3,3 miliarde de euro (22,9% din total), în faţa Franţei (2,7 miliarde de euro, 18,5%), devenind pe termen lung cel mai mare contributor al ESA.

În top urmează Italia, cu 2,28 de miliarde de euro, respectiv 15,9%, şi Marea Britanie, cu 1,7 miliarde de euro. ESA nu este un organism al Uniunii Euopene, motiv pentru care poziţia de membru al Marii Britanii nu este afectată, în pofida Brexit.

Uniunea Europeană a fost de acord, separat, să furnizeze 16 miliarde de euro.

Jan Wörner a mai spus că, deşi există o regulă a „redistribuirii echilibrate”, potrivit căreia ţările membre primesc sarcini de lucru corespunzător cu angajamentele lor financiare, aceasta va fi respectată în contextul unei competitivităţi.

„Nu mai avem liste prestabilite de companii. Lansăm mai întâi o competiţie”, a mai spus acesta. Este pentru prima dată când ESA subliniază ca imperativă competitivitatea între membrii săi şi aceasta se întâmplă pentru că au apărut între timp pe piaţă companiile private americane SpaceX şi Blue Origins, fapt care a contribuit la o scădere a costurilor transportului în spaţiu.

Agenţia Spaţială Europeană este o organizaţie interguvernamentală, cu 22 de state membre, inclusiv România (decembrie 2011), dedicată explorării spaţiale. Înfiinţată în 1975, are sediul la Paris, în Franţa.

Bugetul agenţiei pe 2019 s-a ridicat la 5,72 de miliarde de euro.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase