Home » D:News » Crucea de pe Vârful Caraiman, restaurată cu bani europeni

Crucea de pe Vârful Caraiman, restaurată cu bani europeni

Crucea de pe Vârful Caraiman, restaurată cu bani europeni
Publicat: 02.12.2019
Ministerul Apărării Naţionale, administrator al monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, aflată pe Vârful Caraiman, anunţă că acesta va fi reabilitat cu fonduri europene, până în 2022, valoarea proiectului fiind de aproape 20 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat transmis luni, Ministerul Apărării Naţionale derulează, în perioada 9 mai 2016 – 30 septembrie 2022, proiectul cu titlul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea proiectului este de 19.159.031,29 lei, din care 15.946.043,78 de lei reprezintă finanţare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 lei este valoarea cofinanţării proprii pentru cheltuieli eligibile şi neeligibile.

Proiectul este implementat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Direcţiei domenii şi infrastructuri.

„Obiectivul general al proiectului este promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România, Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, iar obiectivele specifice vizează, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul monumentului şi, pe de altă parte, creşterea numărului de vizitatori la monument cu minim de 6%, în primul an după finalizarea lucrărilor de intervenţie”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, în afara lucrărilor de restaurare a părţii metalice şi a soclului monumentului, în spaţiile acestuia se are în vedere amenajarea unei expoziţii moderne, în care să predomine informaţia digitizată, fond sonor şi alte facilităţi de informare.

Lucrările de restaurare a monumentului au fost demarate la data de 15 iunie 2018. Până în prezent, au fost sablate 15 tronsoane pe care a fost aplicat primul strat anticoroziv; a fost montat sistemul paratrăznet şi a fost înlocuit cablul de alimentare pentru curent electric, prin îngropare, de la Crucea Caraiman până la locul de racordare, respectiv punctul de transformare-branşare Coştila, pe o lungime de aproximativ 3 km; au fost montate căminele şi capacele pentru acces la cablul de alimentare curent electric, în proporţie de 80%; a fost executată săpătura în zona spaţiului tehnic de sub platforma de acces, unde va fi amenajat grupul sanitar şi unde vor fi amplasate grupul electrogen, bazinele de apă, staţia de epurare şi staţia de pompare a apelor uzate.

De asemenea, a fost consolidată cu cărămidă şi beton armat zona spaţiului tehnic de sub platforma de acces şi spaţiul în care va fi montată staţia de pompare a apelor uzate şi a fost montată plasa sudată pe placa de pardoseală a spaţiului tehnic. Totodată, a fost decopertat mozaicul de la trepte şi de la platforma de acces, care va fi înlocuit, a fost montată plasa sudată şi a fost turnat betonul pe platforma de acces, în proporţie de 50% şi a fost consolidată baza primei trepte de acces la monument.

Lucrările la obiectiv pot fi efectuate, însă, numai în perioada caldă, mai precis în lunile iulie – septembrie, astfel că, în perioada 1 septembrie 2018 – 8 iulie 2019 lucrările au fost conservate, acestea fiind reluate începând cu data de 8 iulie 2019.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase