Home » D:News » Cercetătorii români lucrează la un sistem care poate detecta cutremurul cu patru ore înainte

Cercetătorii români lucrează la un sistem care poate detecta cutremurul cu patru ore înainte

Cercetătorii români lucrează la un sistem care poate detecta cutremurul cu patru ore înainte
Publicat: 03.12.2019
Un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea şi locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore înainte este testat de către cercetători din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, împreună cu o companie israeliană. Sistemul urmează să fie folosit pentru zona Vrancea.

Rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cercetătorii sunt în faza de concept, după încercări făcute pe diferite spaţii în Turcia, respectiv Grecia, cu rată de succes foarte mare, pe zona de cercetare ştiinţifică.

„Vor fi două zone verificate şi anume România şi California, două părţi ale lumii, să spun aşa. În România această calibrare va fi pe perioada primei părţi a anului 2020, urmând ca după această perioadă să putem furniza autorităţilor, instituţiilor publice, desemnate de către autorităţile responsabile, informaţiile cu privire la cutremure, astfel încât să putem demonstra în România în mod direct, în mod practic, datele sau nivelul cercetărilor pe care îl avem. În acest moment, colegii cercetători avansează un timp de detecţie de circa 8 ore, după calculele pe care Politehnica le-a făcut suntem foarte convinşi că putem avea informaţii extrem de credibile la minimum 4 ore. Minimum 4 ore, repet, nu este maxim, poate să fie şi un timp mai îndelungat, sunt multe condiţionări, depinde de nivelul cutremurului şi aşa mai departe, sunt multe variabile”, a spus rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Potrivit acestuia, poate fi detectat nivelul intensitatea şi locul unde se va produce un cutremur, informaţiile fiind de natură ştiinţifică.

„Cu 4 ore putem detecta nivelul, intensitatea cutremurului şi aproximativ locul producerii. Evident că ne vom concentra pe zona Vrancea pentru că este zona seismică cunoscută şi vom putea da aceste informaţii pe parcursul anului viitor autorităţilor abilitate. Informaţiile sunt la nivel ştiinţific, este motivul pentru care Politehnica este parte a proiectului, urmând ca după acest nivel sau în acelaşi timp cu aceste informaţii să putem încerca să elaborăm cu autorităţile statului, să sprijinim autorităţile statului ca să fiu foarte exact, în elaborarea unui plan de răspuns în caz de cutremur, care să fie prognozat. Pentru că astăzi avem un plan de răspuns aşa cum este el elaborat, nu comentez calitattea lui, de către autorităţile statului în condiţiile în care apariţia cutremurului nu este cunoscută şi doar după producerea cutremurului ştim ce să facem, nu avem un plan de răspuns în această nouă paradigmă şi anume, cutremurul este cunoscut, ce facem de la momentul în care aflăm că se va produce cutremurul, până în momentul în care cutremurul se va produce efectiv”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Sistemul va fi funcţional de la jumătatea anului 2020, iar reprezentanţii Politehnicii lucrează la el începând din luna ianuarie, la tot ce înseamnă sistem, instalare etc.

„Nu este un concept lansat de Politehnică, ci la care Politehnica s-a asociat. Este un demers al unor companii, cercetători israelieni, care au venit în România ca urmare a faptului că o parte dintre ei sunt şi cercetători români şi ca urmare a faptului că Politehnica este unul dintre validatorii cei mai importanţi ai datelor, pentru că asta am făcut în această perioadă, au avut cercetători de la noi care să valideze datele. În acest parteneriat vom lansa proiectul, nu este un proiect al Politehnicii, vreau să fiu onest”, a mai afirmat rectorul Universităţii Politehnice.

Sistemul IONOTERRA Earthquake Prediction a fost lansat, în premieră, în cursul zilei de vineri, în prezenţa şefului DSU şi Secretar de Stat în MAI dr. Raed Arafat, directorului general ANM, Elena Mateescu, rectorului Universităţii Politehnice Bucureşti, Mihnea Costoiu, şefului Departament Daune, PAID România, Irinel Dinu, director Direcţia Situaţii de Urgenţă, Cătălin Zoican, în prezenţa directorului Administraţia de Risc Seismic, Lucian Voicu, a unor reprezentanţi ai Poliţiei Române şi ai IGSU. Din partea IONOTERRA au participat Mihail Lala – Leading Investor, prof. Nathan Blaunshtein, inventatorul sistemului, Doron Angelovitch – CEO.

IONOTERRA este o companie israeliană, înfiinţată ca urmare a peste 30 de ani de cercetare, pentru a dezvolta o soluţie de furnizare alerte cutremure cu cel puţin 4 ore în avans.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase