Home » D:News » Cum vrea Rusia să combată Wikipedia, catalogată de Putin ca nefiind ”de încredere”

Cum vrea Rusia să combată Wikipedia, catalogată de Putin ca nefiind ”de încredere”

Cum vrea Rusia să combată Wikipedia, catalogată de Putin ca nefiind ”de încredere”
Publicat: 03.12.2019
Rusia va înfiinţa un nou site pentru Marea Enciclopedia Naţională, după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că Wikipedia nu este de încredere şi că trebuie să fie înlocuită.

Acţiunea are drept scopul ca ruşii să poată găsi „informaţii sigure, care sunt actualizate constant pe baza unor surse de cunoaştere verificate ştiinţific”, arată o rezoluţie guvernamentală semnată de premierul Dmitri Medvedev, potrivit Reuters

Documentul vine la o lună după ce Putin a propus înlocuirea Wikipedia cu o versiune electronică a Marii Enciclopedii Ruseşti, urmaşa principalei enciclopedii a Uniunii Sovietice.

„Aceasta va oferi informaţii reale într-o formă modernă”, a spus Putin atunci.

În 2015, Rusia a blocat pentru scurt timp versiunea în limba rusă a Wikipedia după apariţia unui articol care conţinea informaţii despre canabis, în contextul în care legislaţia rusă interzice site-urile care publică materiale despre droguri.

Totodată, Moscova a introdus controale online care vizează segmentul rusesc de pe Internet, astfel încât să poată funcţiona în continuare în situaţiile în care ar fi oprit în reţelele din străinătate.

Marea Enciclopedie Rusească este deja disponibilă într-un format electronic de bază. Pentru ea va fi înfiinţat şi un centru naţional de cercetare şi educaţie, potrivit rezoluţiei mai sus citate. 

Noul portal ar urma să coste circa 2 miliarde de ruble (31 de milioane de dolari).

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase