Home » D:News » NASA a prezentat racheta care va fi folosită pentru programul Artemis

NASA a prezentat racheta care va fi folosită pentru programul Artemis

Publicat: 10.12.2019
Inginerii NASA au terminat de asamblat racheta care va fi folosită în cadrul programului Artemis şi pentru aselenizarea programată pentru anul 2024.

Space Launch System (SLS) are dimensiuni colosale, ajungând la 65 de metri înălţime, şi ar trebui să atingă viteze de 23 Mach, notează Science Alert.

Credit foto: NASA

În ciuda acestei realizări tehnice, construirea SLS nu a fost lipsită de controverse, un audit al NASA din iunie a arătat că costurile asociate construirii au crescut de la 6,2 miliarde de dolari la 8 miliarde de dolari, o creştere de 29%. De asemenea, trebuie precizată şi întârzierea finalizării proiectului, primul zbor al acestui sistem fiind programat pentru luna noiembrie 2018.

„Facem progrese semnificative pentru îndeplinirea misiuni Artemis 3 de a trimite prima femeie pe suprafaţa Lunii în 2024”, a declarat Jim Brindenstine, administratorul NASA, la Michoud Assembly Facility din New Orleans.

Prima misiune Artemis va avea loc în luna iulie a anului 2020, conform planului NASA, aceasta va fi efectuată fără echipaj uman la bord. În viitor, SLS va fi folosit pentru lansarea misunilor care vor ajunge la Polul Sud al Lunii. NASA speră să folosească resursele de apă din sol atât pentru sistemele de susţinere a vieţii, cât şi pentru combustibil pentru msiunile către Marte.

Costurile programului au crescut constant în comparaţie cu planul iniţial înaintat către Casa Albă şi Congresul Statelor Unite, până în prezent NASA a cheltuit aproximativ 34 de miliarde dolari, iar proiecţiile bugetare arată că costurile vor ajunge până la 50 de miliarde până în 2024.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase