Home » D:News » Pedeapsa pe care o riscă doi ciclişti care au scrijelit inscripţii peste gravuri rupestre vechi de peste 22.000 de ani

Pedeapsa pe care o riscă doi ciclişti care au scrijelit inscripţii peste gravuri rupestre vechi de peste 22.000 de ani

Pedeapsa pe care o riscă doi ciclişti care au scrijelit inscripţii peste gravuri rupestre vechi de peste 22.000 de ani
Publicat: 12.12.2019
Doi sportivi care, în timpul unei curse montane, au făcut mai multe inscripţii pe o stâncă din parcul arheologic Vale do Côa, sit din Portugalia aflat pe lista UNESCO, sunt pasibili de o amendă în valoare de 125 de mii de euro, dar şi de închisoare.

„Inscripţiile” au fost realizate de cei doi sportivi peste gravurile rupestre dintr-o zonă protejată prin lege. Procurorii au anunţat că fapta lor este pedepsită cu închisoare de la doi la opt ani, dar a fost formulată şi o acţiune civilă împotriva gestului lor.

Procurorii i-au pus sub acuzare pe biciclişti pentru distrugere a gravurilor rupestre din Foz Côa, potrivit Mediafax.

Parcul Arheologic Valea Côa, din nordul Portugaliei, este clasificat drept patrimoniu mondial de UNESCO. Cele mai vechi desene rupestre din zonă sunt considerate ca datând dintr-o perioadă cu 22.000-20.000 de ani înaintea erei noastre.

Faptele s-au petrecut în timpul unui turneu de ciclism montan când, potrivit procurorului public din Guarda, cei doi inculpaţi se deplasau zona stâncilor din cadrul Centrului de artă rupestră Rock din Ribeira de Piscos şi au scrijelit mai multe inscripţii pe o piatră. Suprafaţa scrijelită de sportivi conţinea deja inscripţii considerate ”vestigii de o valoare incomensurabilă”.

Dacă judecătorul va da dreptate procurorilor, cei doi vor fi obligaţi să plătească 125.000 de euro pentru repararea stâncilor şi pentru pagubele aduse sitului arheologic.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase