Home » D:News » Marea Insulă de Gunoaie din Pacific este şi mai şocantă decât se credea. Ce a descoperit un înotător care s-a scufundat timp de 80 de zile în ea

Marea Insulă de Gunoaie din Pacific este şi mai şocantă decât se credea. Ce a descoperit un înotător care s-a scufundat timp de 80 de zile în ea

Marea Insulă de Gunoaie din Pacific este şi mai şocantă decât se credea. Ce a descoperit un înotător care s-a scufundat timp de 80 de zile în ea
Publicat: 15.12.2019
Înotătorul pe distanţă lungă francez Ben Lecomte s-a scufundat timp de 80 de zile în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific în scopul colectării de informaţii ştiinţifice. Acesta a povestit ce l-a şocat în timpul expediţiei şi care au fost primele sale impresii, potrivit CNN.

În luna iunie, Ben Lecomte a pornit din Hawaii pentru 80 de zile de scufundări în cel mai mare conglomerat de gunoaie marine din lume. Francezul în vârstă de 52 de ani a înotat timp de opt ore în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătraţi. Zona este de trei ori mai mare decât teritoriul Franţei şi este mărginită de curenţi extrem de puternici, care au atras deşeurile spre centru, formând astfel un vortex.

Studii recente estimează că insula cuprinde cel puţin 79.000 de tone metrice de plastic, din care 10% sau 20% ar fi ajuns în mare în urma tsunamiului care a lovit coasta Japoniei în 2011. Unele deşeuri sunt biodegradabile, dar o bună parte dintre acestea se descompun sub acţiunea soarelui şi a valurilor în ceea ce este numit în mod generic microplastic, potrivit Mediafax.

Lecomte a mărturisit că se aştepta să găsească tot felul de gunoaie, aşa că nu a fost surprins de periuţele de dinţi, jucăriile de plajă şi echipamentele de pescuit din apă.

Cu toate acestea, a rămas neplăcut impresionat de cantitatea uriaşă de microplastic, care a transformat acea zonă a oceanului într-o masă similară unei „supe de plastic”. Din perspectiva unui înotător, totul arată ca şi cum „ai privi un revers al cerului înnorat”.

Bărbatul nu s-a aflat în pericol, întrucât a fost capabil să se strecoare printre deşeurile mai mari şi echipamentul folosit a anulat orice posibilitate de a ingera microplastic. „Cel mai neplăcut lucru a fost priveliştea în sine”, a mai spus francezul.

Expediţia a avut ca scop obţinerea unor noi informaţii despre plasticul adunat în Pacific, dar şi curăţarea unei porţiuni a giganticei insule de gunoi. Ben Lecomte a transmis că speră să inspire cât mai mulţi oameni „să nu mai folosească produse din plastic de unică folosinţă şi să îşi regândească stilul de viaţă”.

Aceasta nu a fost prima expediţie extremă pentru Lecomte. El a parcurs în 1998, pe când avea 31 de ani, traseul dintre Capul Cod, o peninsulă din statul american Massachusetts, şi Franţa, iar, în 2018, a încercat să stabilească un recordul de a fi prima persoană care să înoate din Tokyo, Japonia, până în San Francisco, SUA. Furtunile violente l-au împiedicat să termine traseul.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase