Home » D:News » Capsula Starliner, care a plecat spre ISS într-o misiune test, nu a ajuns pe orbita corectă

Capsula Starliner, care a plecat spre ISS într-o misiune test, nu a ajuns pe orbita corectă

Capsula Starliner, care a plecat spre ISS într-o misiune test, nu a ajuns pe orbita corectă
Publicat: 20.12.2019
Capsula Starliner, care ar putea fi folosită pentru transportul astronauţilor americani, lansată de compania Boeing într-o misiune test, vineri, nu s-a stabilit pe orbita corectă, necesară pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit NASA.

Şeful NASA, Jim Bridenstine, a anunţat într-un mesaj publicat pe platforma de micro-blogging Twitter că Starliner se află pe o orbită stabilă, dar nu pe cea calculată astfel încât să poată ajunge la ISS.

„Boeing şi NASA colaborează pentru a analiza opţiunile disponibile privind testarea şi misiunea, în timp ce Starliner rămâne pe orbita pe care se află în prezent”, se arată într-un comunicat comun.

Capsula, care a fost lansată vineri, la ora 11.36 GMT, cu ajutorul unei rachete Atlas V, de la Centrul spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, are la bord un singur „pasager”, un manechin botezat Rosie, în onoarea lui „Rosie nituitoarea” (Rosie the Riveter), simbol al femeilor americane care munceau în fabrici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La aproximativ 30 de minute după lansare, Starliner urma să fie îndreptată spre orbita programată, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a declarat un purtător de cuvânt al Boeing, fără să ofere alte detalii.

Misiunea test Starliner urma să dureze opt zile, iar, dacă va fi un succes, NASA va putea utiliza capsula pentru transportul astronauţilor săi, începând de anul viitor, punând astfel punct unei pauze de nouă ani în ceea ce priveşte misiunile cu echipaj uman lansate din SUA. Starliner urma să se conecteze la ISS la 25 de ore de la lansare şi era programată să se întoarcă pe Terra pe 28 decembrie.

NASA nu mai are mijloace de transport pentru astronauţi din 2011, când a renunţat la vechea sa flota de navete spaţiale, folosită timp de 30 de ani. Agenţia spaţială americană depinde de rachetele ruseşti Soyuz pentru a-şi duce astronauţii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Pentru fiecare astronaut american trimis în spaţiu, NASA plăteşte suma de 82 de milioane de dolari.

În timpul administraţiei Barack Obama, NASA a semnat contracte în valoare de miliarde de dolari cu Boeing (4,2 miliarde de dolari) şi SpaceX (2,5 miliarde de dolari), compania deţinută de miliardarul Elon Musk, pentru a dezvolta capsule spaţiale „made in USA” (fabricate în SUA).

În prezent, omologarea vehiculelor nu mai depinde decât de succesul misiunilor spaţiale test, fără echipaj uman.

„La începutul anului viitor, vom lansa astronauţi americani, la bordul unor capsule americane, de pe teritoriul american, pentru prima dată din 2011”, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine, joi, la Centrul spaţial Kennedy.

SpaceX a depăşit deja această etapă: în martie, compania a lansat capsula Crew Dragon spre ISS şi a adus-o pe Terra fără probleme, având la bord manechinul Ripley.

Proiectele sunt separate de programul Artemis cu care NASA doreşte să revină pe Lună, până în 2024. Misiunile lunare vor fi realizate cu ajutorul unei capsule adaptate pentru zborul în spaţiu pe distanţe mai lungi, respectiv Orion, construită de Lockheed Martin.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase